Ευθεία σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας και της βομβιστικής επίθεσης στο Μάντσεστερ διαπιστώνει ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι η εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και η επέμβασή της σε πολέμους στο εξωτερικό τροφοδότησαν την απειλή της τρομοκρατίας στη χώρα.

Με την προεκλογική περίοδο που είχε διακοπεί προσωρινά λόγω του χτυπήματος στο Μάντσεστερ, να έχει ξεκινήσει και πάλι, ο Κόρμπιν δήλωσε επίσης ότι θα άρει τις περικοπές που έχει επιβάλει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην αστυνομία και θα δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερους πόρους εφόσον τους χρειάζονται, λέγοντας πως η Βρετανία δεν μπορεί «να προστατεύεται φθηνά».

«Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιεί αυτή την πιθανότητα, να εξασφαλίζει ότι η αστυνομία έχει τους πόρους που χρειάζεται, ότι η εξωτερική πολιτική μας μειώνει αντί να αυξάνει την απειλή γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Ads

«Πολλοί ειδικοί, ανάμεσα στους οποίους επαγγελματίες των υπηρεσιών μας ασφάλειας και πληροφοριών, επισήμαναν τις σχέσεις ανάμεσα στους πολέμους στους οποίους έχουμε εμπλακεί ή τους οποίους έχουμε υποστηρίξει … σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, και στην τρομοκρατία εδώ στην πατρίδα».

Αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύεται τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά.

Ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απολύτως τερατώδες» ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος επιχείρησε «να δικαιώσει ή να νομιμοποιήσει τις πράξεις των τρομοκρατών».

Ο ηγέτης των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον κατηγόρησε επίσης τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι χρησιμοποίησε τη «γκροτέσκα» επίθεση στο Μάντσεστερ «για να διατυπώσει πολιτικό επιχείρημα».

Οι Συντηρητικοί της Μέι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.