Τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα θωρακίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της τραπεζικές καταθέσεις, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Ads

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η πρόταση Γιούνκερ «προσκρούει στο πετρώδες έδαφος του Βερολίνου, καθώς το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης εκλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή ως ‘casus belli’ (αιτία πολέμου)».

Το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων ερμηνεύθηκε από το Βερολίνο ως «κήρυξη πολέμου», αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να θέσει «σαφείς κόκκινες γραμμές» κατά το σημερινό άτυπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τους FT, «το Βερολίνο επιμένει ότι οι κανόνες για το bail in πρέπει να εφαρμόζονται και πως αυτό θα είναι εφεξής προϋπόθεση πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αμοιβαίοποιήση της ευθύνης στην διαχείριση κρίσεων, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα κρατικά χρέη. Η δε γερμανική πλευρά επιθυμεί περαιτέρω βήματα για να βεβαιωθεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων θα υφίστανται τις απώλειες και να αποτραπεί έτσι το ενδεχόμενο τα κεφάλαια διάσωσης απλά να ρέουν προς αυτούς».

Την ίδια στιγμή, πάντως, αρκετές κυβέρνησεις της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γαλλία, ζητούν να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ενιαίο νόμισμα.