Η ανάληψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από τον Μάρτιν Σουλτς, ταράζει τα μέχρι πρότινος λιμνάζοντα νερά των επικείμενων γερμανικών εκλογών, καθώς στην τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, η συγκυβερνούσα παράταξη περνάει μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Μετά την απόφαση του SPD να θέσει στην κούρσα για την καγκελαρία ως υποψήφιό του τον Μάρτιν Σουλτς αντί του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πολλοί εκτιμούσαν πως ενδεχομένως ο πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου να αποτελέσει απειλή για την κυριαρχία της «Σιδηράς Κυρίας» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Kαι όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία… αποτελεί.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, καταγράφεται προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας για το SPD, που συγκεντρώνει το 31% της πρόθεσης ψήφου έναντι 30% των συντηρητικών.

Την ίδια στιγμή το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 12%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας το 10% της πρόθεσης ψήφου.

Ads

Σημειώνεται ότι η πορεία του κόμματος μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Μάρτιν Σουλτς έχει καταγράψει εντυπωσιακή πορεία. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία του κόμματος της Μέρκελ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 4 μέρες πριν, το CDU προηγείτο με 34%, έχοντας χάσει ήδη 3 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ το SPD είχε καταγράψει άνοδο της τάξης των 8 μονάδων, σκαρφαλώνοντας στο  28%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, της DeutschlandTrend για το ARD, ο Μάρτιν Σουλτς «κέρδισε» μάλιστα την Μέρκελ σε δημοφιλία, ανοίγοντας τη μεταξύ τους ψαλίδα στις 16 μονάδες. Ειδικότερα, η δημοφιλία του Μάρτιν Σουλτς εκτοξεύτηκε στο 50% ενώ της Άνγκελα Μέρκελ έπεσε κατά 7 μονάδες στο 34%.

Το σχόλιο της Μέρκελ

Ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που φέρνει το κόμμα της να υστερεί του άμεσου ανταγωνιστή στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε ότι πάντοτε λάμβανε σοβαρά υπόψη και επιδείκνυε σεβασμό στους σοσιαλδημοκράτες ανταγωνιστές της.

«Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς», σχολίασε η Άγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι το SPD, ήσσων εταίρος του υπό την Μέρκελ κυβερνητικού συνασπισμού, υπολειπόταν επί χρόνια των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και η τελευταία φορά που είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002, υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.