Η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν πήρε 89 έδρες (ενδεκαπλάσια αύξηση), που δίνει στο εν λόγω κόμμα πρωτοφανή εξουσία στην επερχόμενη Εθνοσυνέλευση. Μάλιστα το κόμμα θα λαμβάνει περίπου 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2027, ενώ στο τέλος του 2020, το κόμμα είχε χρέη κοντά στα 24 εκατ. ευρώ.

Ads

Με 89 βουλευτές το κόμμα της Λεπέν θα γίνει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά από το 1986. «Ο λαός επέλεξε να στείλει μια πολύ ισχυρή ομάδα βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης στη Συνέλευση… μακράν τους πιο πολυάριθμους της πολιτικής Ιστορίας μας», είπε η Λεπέν σε υποστηρικτές και ψηφοφόρους της στη βόρεια πόλη Hénin-Beaumont το βράδυ της Κυριακής.

Τη Δευτέρα το πρωί, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει το τιμόνι του ίδιου του κόμματος, προκειμένου να παραμείνει συγκεντρωμένη στον ρόλο της, αυτόν της επερχόμενης προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της, η οποία θα αποτελεί μιαν από τις μεγάλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το Politico το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο είχε μόνον οκτώ βουλευτές στην τελευταία σύνθεση της γαλλικής Κάτω Βουλής, δεν είχε φτάσει το όριο των 15 εδρών που έπρεπε να φτάσουν τα πολιτικά κόμματα για να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα στην τελευταία του θητεία. Οι βουλευτές που δεν είναι σε ομάδες, έχουν λιγότερο χρόνο ομιλίας, λιγότερα μέσα και λιγότερο λόγο για το πώς λειτουργεί η Συνέλευση. Οι ομάδες διαθέτουν επίσης χώρους γραφείων και αίθουσες συσκέψεων.

Ads

Με 89 έδρες, η Εθνική Συσπείρωση θα μπορέσει επίσης να υποβάλει ψήφο δυσπιστίας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία έχει την πλειοψηφία των βουλευτών εναντίον της. Είναι επίσης πάνω από το όριο των 60 εδρών που απαιτείται για να παραπεμφθεί ένα νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να λογοκρίνει κείμενα που θεωρεί αντισυνταγματικά.

Παράλληλα το γαλλικό κράτος δίνει περισσότερα χρήματα σε κόμματα που τα πηγαίνουν καλά στις εκλογές. Το κόμμα θα λαμβάνει περίπου 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2027. Στο τέλος του 2020, το κόμμα είχε χρέη κοντά στα 24 εκατ. ευρώ.