Σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead ανακοίνωσε ότι υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια δόσεων του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς ασθενείς με Covid-19.

Ads

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει αγοράσει αρκετή ποσότητα του φαρμάκου Veklury, όπως ονομάζει η εταιρεία τη ρεμδεσιβίρη, για 30.000 σοβαρά νοσούντες ασθενείς σε χώρες – μέλη της Ε.Ε. και στη Βρετανία.

Η ποσότητα αυτή βοηθήσει στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους επόμενους μήνες, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη κατανομή σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Πρόκειται για σύμβαση αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από μερικές ημέρες οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι υπέγραψαν με την ίδια φαρμακευτική σύμβαση που θα τους επέτρεπε να αγοράσουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής σε ρεμδεσιβίρη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από αρκετούς ειδικούς υγείας που τη χαρακτήρισαν εγωιστική και προειδοποίησαν ότι οι άλλες χώρες θα μείνουν χωρίς το μοναδικό εγκεκριμένο πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19.

Ads

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία, ανέφερε ότι «η Επιτροπή θα βάλει όλες της τις δυνάμεις για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ στηρίζει την δημιουργία εμβολίου κατά του κοροναϊού».