Στις αρχές του 2016 θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κλιμάκιο του κουαρτέτου, Ντεκλάν Κοστέλο. «Μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls», τόνισε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ads

Όπως ανέφερε ο Κοστέλο, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων», όπως οι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολόγηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κομισιόν πιθανώς να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, μετά τα θετικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου. H ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ότι διέθετε μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι αναμέναμε, σχολίασε καταλήγοντας.