Την επιβολή προστίμου – μαμούθ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Ads

Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, με την απειλή να της επιβληθεί νέο πρόστιμο.

Αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία της Shopping στο διάστημα αυτό, θα αναγκαστεί να πληρώνει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 5% του μέσου όρου των ημερήσιων παγκόσμιων κερδών της μητρικής της εταιρείας Alphabet.

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, το ποσό αυτό ισοδυναμεί περίπου σε 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η απόφαση της Κομισιόν, προέκυψε μετά από πολυετή έρευνα και αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των έτερων εταιρειών.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η εταιρεία απολάμβανε επί σειρά ετών πρόσβαση σε μεγαλύτερη «γκάμα» πελατών, ενισχύοντας τόσο τις πωλήσεις όσο και την εταιρική της ανάπτυξη.

«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς αρνήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν» δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

«Επίσης, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μία πληθώρα επιλογών, ώστε να τύχουν των ωφελειών της τεχνολογικής καινοτομίας» πρόσθεσε.

Η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών ξεκίνησε το 2010, μετά τις καταγγελίες διάφορων ανταγωνιστών, μεταξύ των οποίων η Yelp, η TripAdvisor, η Foundem, η News Corp κ.α.

«Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», σχολίασε η Google με ανακοίνωσή της μετά την έκδοση της απόφασης.