«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνοδεύει την ΠΓΔΜ, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της», σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Ads

Στη δήλωσή τους, η κ. Μογκερίνι και ο κ. Χαν επισημαίνουν ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπε ναι στην συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα του ονόματος και για την ευρωπαϊκή πορεία τους».

Όπως προσθέτουν, το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

«Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστικό βήμα της χώρας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εναπόκειται πλέον σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών κομματικών κατευθύνσεων», συμπληρώνουν η κ. Μογκερίνι και ο κ. Χαν.

Ads