Το μήνυμα πως η συμφωνία είναι δυνατή, αλλά πως ακόμη απομένει δουλειά, στέλνουν Κομισιόν και ΔΝΤ, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο Brussels Group. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι την Κυριακή, ενώ τις προηγούμενες ημέρες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πως επιθυμία είναι να υπάρξει συμφωνία στις αρχές Ιουνίου.

Ads

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως είναι δυνατή μια συμφωνία με την Ελλάδα ωστόσο «δεν είναι ακριβές να λέμε πως έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου». «Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε πως σημειώθηκε πρόοδος από χτες αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς. Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε θέματα όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση. «Έχουμε κάνει πρόοδο από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, που τόνισε πως απομένει ακόμη δουλειά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι εντατικές. Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς να υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο μέτρων». Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στο ότι πρέπει να επιτευχθεί  η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο ίδιο σημείο. «Θέλουμε μια περιεκτική συμφωνία και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα», τόνισε. «Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό», είπε.  Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ομαδοποίηση πληρωμών του Ιουνίου, σενάριο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από ευρωπαίους αξιωματούχους, ως λύση στο ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής της πρώτης δόσης της 5ης Ιουνίου.

Ads