Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Amazon πως έχει παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χρησιμοποιεί «αθέμιτες πρακτικές» ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της, στο διαδικτυακό λιανεμπόριο.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Amazon, συστηματικά, χρησιμοποιεί προς όφελος της, δεδομένα αρκετών πωλητών, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους μέσα από την πλατφόρμα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, κερδίζοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους πωλητές, που πωλούν τα προϊόντα τους εκτός Amazon, ενώ παράλληλα, τείνει να ευνοεί όσους πωλητές χρησιμοποιούν τις αποθήκες και τις μεταφορές της Amazon.

Η Κομισιόν λοιπόν, δήλωσε πως ξεκινά δεύτερη επίσημη έρευνα, σχετικά με πρακτικές της Amazon, με βάση τις οποίες η εταιρεία προσπαθεί να ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση της, αλλοιώντας τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και τα όσα δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, σχετικά με τις πρακτικές της Amazon: «Πρέπει να σιγουρέψουμε ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες με τόση δύναμη στις αγορές, δεν αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό. Οι συνθήκες του ανταγωνισμού εντός της πλατφόρμας της Amazon πρέπει να είναι δίκαιες, ενώ, δεν πρέπει να επωφελείται κανένας πωλητής, ο οποίος χρησιμοποιεί τις αποθήκες και τις μεταφορές της Amazon».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Amazon, όπως και οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί, έχουν ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο μέσα από την πανδημία του κορονοϊού, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα ήταν ωφέλιμη η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος», σύμφωνα με όσα δήλωνε στο περιοδικό «Wired» και ο Thiery Bretton, στέλεχος της ψηφιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.