«Στην  Ευρώπη δεν θα υπάρξει παύση» εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ads

«Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε παρουσιάζοντας, όπως είναι προγραμματισμένο, στις 6 Δεκεμβρίου, τις προτάσεις μας» για τα σχέδια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε χθες με την καγκελάριο Μέρκελ. «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθεί πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία», είπε.

Το σχέδιο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ανακοινώθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ads

Η κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο δημιουργούν ανησυχίες για την σοβαρή ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προωθούν σχέδια για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, μία ιδέα που συνάντησε την αντίσταση των Γερμανών φιλελευθέρων και μέρους των συντηρητικών της Μέρκελ.