Κοινό μέτωπο των Ευρωπαίων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του G20 προαναγγέλει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

«Δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό. Υπάρχει όμως απομόνωση στον απομονωτισμό». Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στέλνει σαφές μήνυμα για κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ του ελεύθερου εμπορίου στην επικείμενη σύνοδο του Αμβούργου. Το ερώτημα παραμένει βέβαια, πώς θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Κοινή στάση αναμένεται και για την προστασία του κλίματος, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο G20 θα επιβεβαιώσουν στο Αμβούργο την «ισχυρή δέσμευσή τους» στη Συμφωνία του Παρισιού. «Θα επιθυμούσαμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, για να προσθέσει ωστόσο, στην αμέσως επόμενη πρόταση: «Θέλω να είμαι σαφής, αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης».

Ελλάδα και Ιταλία στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού

Ads

Και ενόψει G20, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επεκτάθηκε στο προσφυγικό ζήτημα. Ο Φρανς Τίμερμανς προειδοποιεί ότι το πρόβλημα θα υφίσταται για πολύ καιρό ακόμη, «για δεκαετίες» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, και ζητεί, για μία ακόμη φορά, περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Έχουν βελτιωθεί πολλά από το 2015, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να υπολογίζει στην αλληλεγγύη του κόσμου στην Ελλάδα και στην Ιταλία» προειδοποιεί ο ολλανδός πολιτικός.

Στη συζήτηση για το G20 το πρωί της Τετάρτης, αλλά και στην αναλυτική παρουσίαση της εσθονικής προεδρίας που ακολούθησε, ο Τίμερμανς ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απόντος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είχε προηγηθεί βέβαια το χθεσινό «ξέσπασμα» του Γιούνκερ για τα άδεια έδρανα του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τα πεπραγμένα της μαλτέζικης προεδρίας.

Πηγή: Deutsche Welle