Αντιμέτωποι με καταστολή βρέθηκαν σήμερα περίπου 15.000 Κούρδοι που διαδήλωσαν στην Κολονία κατά της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία.

Ads

Η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δικαιολόγησε την απόφαση για την βίαιη διάλυση της πορείας λέγοντας ότι πολλοί διαδηλωτές είχαν «απαγορευμένες σημαίες με τη μορφή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», του ιστορικού ηγέτη του PKK, ενώ άλλοι που διαδήλωναν με καλυμμένο πρόσωπο αρνήθηκαν να ξεσκεπάσουν το κεφάλι τους.

Δύο πρόσωπα προσήχθησαν ενώ κρατήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας πολλών άλλων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της και απαγορεύεται να επιδεικνύει δημόσια τα σύμβολά της στη Γερμανία.

Στο παρελθόν η Άγκυρα κατηγορούσε τακτικά το Βερολίνο ότι είναι υπερβολικά χαλαρό στο ζήτημα αυτό κατά τις συγκεντρώσεις των Κούρδων στη Γερμανία.

Ads

Η διαδήλωση στην Κολονία άρχισε το πρωί σε τεταμένη ατμόσφαιρα ενώ 2.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για την αποφυγή ενδεχόμενων επεισοδίων.

Η αστυνομία σταμάτησε την πορεία λόγω της παρουσίας συμβόλων του PKK. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί συνόδευσαν την πορεία μέχρι το σημείο από το οποίο είχε αναχωρήσει χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη», σχολίασε πάντως μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, η οποία εξέφρασε φόβους πως, όταν πέσει η νύκτα, μπορεί να σημειωθούν επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικούς διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις ή με Τούρκους εθνικιστές.

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και περίπου 500 στη Μασσαλία.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου περίπου 800 Κούρδοι κατευθύνθηκαν προς την τουρκική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καίγοντας σημαίες στις οποίες απεικονιζόταν ο Τούρκος Πρόεδρος. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν στην πρεσβεία. 

image

image