Μια απίστευτη υπόθεση μαζικής σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών αντιμετωπίζει η Κολωνία. Τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς τουλάχιστον 90 γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μία γυναίκα κατήγγειλε βιασμό. 

Ads

Το θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς μάρτυρες και αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι οι δράστες των επιθέσεων έδειχναν ότι έχουν αραβική ή αφρικανική καταγωγή. Επικριτές της κυβέρνησης και ακροδεξιοί επιχειρούν να συνδέσουν τα περιστατικά με το προσφυγικό, ενώ αντίθετα μέλη της κυβέρνησης αλλά και η δήμαρχος της Κολωνίας τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι τελείως ανάρμοστο. 

Οι επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεκάδες άνδρες πιθανότατα αραβικής ή βορειο – αφρικανικής καταγωγής «πλημμύρισαν» ξαφνικά το κέντρο της πόλης, ρίχνοντας πυροτεχνήματα.

Ads

Ήταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, περίπου 1.000 άτομα ηλικιών μεταξύ 18 έως και 35 χρονών. Στη συνέχεια κάποιοι σχημάτισαν ομάδες των πέντε, περίπου, ατόμων και κατόπιν απομόνωναν γυναίκες είτε για να τους επιτεθούν σεξουαλικά, είτε για να τις ληστέψουν. 

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις

Την επόμενη ημέρα εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους της Κολωνίας για να διαμαρτυρηθούν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν. Γυναίκες και άντρες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, καταδικάζοντας τα πρωτοφανή περιστατικά και ζητώντας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη λήψη μέτρων.

Η σύνδεση με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις

Επικριτές της γερμανικής κυβέρνησης επιχείρησαν να συνδέσουν τα περιστατικά με το μείζον ζήτημα του προσφυγικού. Η δήμαρχος της Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ – που είχε πρόσφατα δεχτεί επίθεση από ακροδεξιούς – αντέκρουσε αυτή τη λογική. 

«Είναι εντελώς ανάρμοστο να συνδέεις τα όσα συνέβησαν, το γεγονός ότι οι δράστες έδειχναν ότι προέρχονται από τη βόρεια Αφρική, με τους πρόσφυγες. Δεν είναι σωστό να συνδέεται ομάδα που φαίνεται να προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική με τους πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά η Ενριέτε Ρέκερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες δεν πρέπει να κατηγορούνται αθώοι άνθρωποι. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «εάν οι δράστες είναι βορειοαφρικανοί, κάτι για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις, αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού και να το αποσιωπήσουμε». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνισε ότι αυτά τα περιστατικά δεν πρέπει να προκαλέσουν αντιδράσεις κατά των προσφύγων επισημαίνοντας πως «δεν έχει σημασία από πού προέρχεται κάποιος, σημασία έχει η πράξη του και ότι μπορούμε να αποδείξουμε αυτό που έκανε».

Την οργή της για τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τηλεφώνησε στη δήμαρχο της Κολωνίας στην οποία φέρεται να ανέφερε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα «για να βρεθούν οι δράστες το συντομότερο δυνατόν και να τιμωρηθούν ανεξαρτήτως της καταγωγής τους».

Ερωτηματικά για τη στάση της αστυνομίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αστυνομία για τη στάση της, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί περίμεναν να γίνουν πρώτα οι καταγγελίες ενώ θα μπορούσαν να είχαν προλάβει τις επιθέσεις. 

«Η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο» δήλωσε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Είναι απαράδεκτο το να εκκενώνεται η πλατεία και στη συνέχεια να λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις στο ίδιο σημείο», είπε χαρακτηριστικά. «Ζητώ άμεσα εξηγήσεις» τόνισε.

Η αστυνομία δέχεται γενικά επικρίσεις που δεν κατάφερε να αποτρέψει τις επιθέσεις καθώς ισχυρότατες δυνάμεις βρίσκονταν στους δρόμους για να εξασφαλιστεί η ειρηνική διεξαγωγή των εκδηλώσεων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. 

Το Συνδικάτο της Αστυνομίας (DpolG) αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για «ανάρμοστη» κριτική. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι για την κατάσταση στην Κολωνία φέρει ευθύνη και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ενώ σημείωσε ότι πολλοί από τους αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας είχαν αποσπαστεί για την φύλαξη των γερμανικών συνόρων και ότι έλειπαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.