Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ads

Την ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού προγράμματος εξαιτίας του ΔΝΤ που δεν αποφασίζει αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ή όχι. 

«Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος το ελληνικό πρόγραμμα υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα» ανέφερε σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, που θα μεταδοθεί στο σύνολό της αύριο Κυριακή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Πιθανή η επιστροφή των δανειστών

Στο, μεταξύ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη βδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ads

«Μικρή η απόσταση»

Μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σε σχέση με το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθούν στην Αθήνα οι θεσμοί, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μικρή και μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. 

Εφικτό ακόμη το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου

Η χθεσινή πρόοδος είναι προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων όλων των πλευρών, γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση φαίνεται να μετακινείται από την αρχική της θέση και να συζητάει τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αναφέρει η Deutsche Welle. 

Οι δανειστές κάνουν από την πλευρά τους πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην ουσία να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και στο συνολικό ποσό των μέτρων, το οποίο αναμένεται να είναι μικρότερο από 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρότασή τους. Τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018, προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα. 

Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.