Σε συνέντευξη της το πρωί της Κυριακής (την πέμπτη κατά σειρά), η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον -το μοναδικό θεσμικό πρόσωπο που κάνει δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις μετά το Brexit- υπενθύμισε ότι, δυνητικά, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η δήλωση  έρχεται μετά την ψήφο των Σκωτσέζων, οι οποίοι σε ποσοστό 62%, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μανιφέστο του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος της κ. Στάρτζεον, αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν υπάρξει «κομβική και υλική» αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν την παραμονή τους στο ενιαίο κράτος.

Μιλώντας στο BBC, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας υπονόησε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να εγκρίνει την έξοδο του κράτους από την Ε.Ε., κάτι που θα το φέρει σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία του Λονδίνου.

Ads

Η ίδια τόνισε ότι «ασφαλώς» θα υποστήριζε μια κίνηση του σκωτσέζικου κοινοβουλίου που θα απέρριπτε την έξοδο της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση των 28 χωρών.

«Θα καταλάβω την οργή των υπόλοιπων Βρετανών αν τους εμποδίσουμε να βγουν από την Ε.Ε., αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να καταλάβουν τη δική μας, όταν σερνόμαστε εκτός Ε.Ε. ενάντια στη θέληση μας», είπε η κ. Στάρτζον.

Ωστόσο, ο Adam Tomkins, κορυφαίος βρετανός συνταγματολόγος, επισήμανε ότι οι δηλώσεις της Στάρτζεον απαιτούν προσοχή ως προς τη νομική ερμηνεία τους, αφού υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της μη συναίνεσης και της άσκησης βέτο.

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ινστιτούτου Panelbase, που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times την Παρασκευή και το Σάββατο, η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν.