Κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, που θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και το διεθνές εμπόριο απευθύνουν με κοινό άρθρο τους ο Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Στο άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, οι δύο πολιτικοί ηγέτες επισημαίνουν πως «είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε και όχι όταν απομονωνόμαστε», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στη συνεργασία ΗΠΑ – Γερμανίας.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες μας – για την ακρίβεια προς ολόκληρη την διεθνή κοινότητα – και τις επιχειρήσεις να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Για να το πούμε απλά, είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί», σημειώνουν.

«Η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή, το μέλλον είναι ήδη εδώ», τονίζουν, ενώ αναφέρονται και στην συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως «οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι μισθωτοί εργάτες, καταναλωτές και αγρότες είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών».

Ads

«Μια συμφωνία που συνδέει στενότερα τις οικονομίες των χωρών μας και που θεμελιώνεται πάνω σε κανόνες που είναι συμβατές με τις κοινές μας αξίες, θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ στέλνουν και ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και των ξενοφοβικών θέσεων που έχει υιοθετήσει. Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι και οι δύο υποστηρίζουν τη διεθνή νομοθεσία και εργάζονται για να γίνεται σεβαστή σε ολόκληρο τον κόσμο και να θεωρείται προαπαιτούμενο για την σταθερότητα και την ευημερία.

«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας υποχρεώνει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, διότι ότι πως η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετράται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους».