Κοινή συνεδρίαση των δύο ανώτατων σωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Βουλής και της Γερουσίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις Βερσαλλίες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους. «Η Γαλλία είναι σε πόλεμο», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνοντας πως οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους θα ενταθούν και διαμηνύοντας ότι «θα καταστρέψουμε τους τζιχαντιστές». Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση των μέτρων ασφαλείας, με αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ στο τέλος της ομιλίας του, και οι 900 βουλευτές και γερουσιαστές τον χειροκρότησαν θερμά και όρθιοι τραγούδησαν τον εθνικό γαλλικό ύμνο, τη Μασσαλιώτιδα.

Ads

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση των δύο ανωτάτων σωμάτων. Η πρώτη ήταν το 1848 με την ιστορική ομιλία του Ναπολέοντα και η δεύτερη το 2009, όταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί είχε απευθύνει διάγγελμα για την οικονομική κρίση.

Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση, την τρίτη στην γαλλική ιστορία, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «η Γαλλία είναι σε πόλεμο,  ανακοινώνοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταθούν και διαμηνύοντας ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος». Όπως ανακοίνωσε , την Πέμπτη αναχωρεί για την Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» για να ενισχύσει την Γαλλία και να τριπλασιάσει τις δυνατότητες δράσης στην περιοχή. «Η Δημοκρατία μας έχει νικήσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους και δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν, στρέφοντας τα όπλα μπροστά σε άοπλους», σημείωσε και πρόσθεσε πως σε αυτόν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών χρειαζόμαστε χρόνο, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό».

Ολόκληρη η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ

Απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ζήτησε επιμονή, υπομονή, αξιοπρέπεια και αντοχή. Υπογράμμισε ακόμη πως το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μόνο εχθρός της Γαλλίας, αλλά εχθρός ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ ζήτησε να διαμορφωθεί μια μεγάλη διεθνής συμμαχία κατά του ISIS. Όπως είπε, ήδη έχει προχωρήσει σε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως μέχρι να γίνει αυτό, όπως είπε, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία. Τόνισε εξάλλου ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στην τρομοκρατία.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από βουλευτές και γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, πέρα των 12 ημερών, και έως τρεις μήνες. Επίσης ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε τη δυνατότητα στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας σε πολίτες που έχουν διπλή ιθαγένεια και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Ανακοίνωσε την «άμεση απέλαση αλλοδαπών, αλλά και την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες με διπλή ιθαγένεια, όταν αυτοί κρίνεται πως «αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και τα συμφέροντα του έθνους».

Όπως σημείωσε ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στους πρόσφυγες και πάντα στο πλαίσιο νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να επιταχυνθούν. Όπως σημείωσε, οι δράστες των επιθέσεων ήταν από 19 διαφορετικές εθνικότητες. Χρειάζεται αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δήλωσε, διαφορετικά προειδοποίησε, ότι θα υπάρξει επιστροφή στα εθνικά σύνορα και «αποδόμηση της ΕΕ».

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα της ακροδεξιάς να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «Οι κάτοικοι των χωρών αυτών (σημ: της Συρίας και του Ιράκ), κυρίως εκείνοι που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, βασανίζονται και φεύγουν. Είναι θύματα του ίδιου τρομοκρατικού συστήματος», υπογράμμισε ο Ολάντ. «Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια αυτούς που δικαιούνται άσυλο αλλά να στείλει πίσω στις χώρες τους εκείνους που δεν το δικαιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Η φιλοξενία των μεταναστών, συνέχισε ο Ολάντ στην ομιλία του, «απαιτεί —κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη σήμερα— μια αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωση. «Αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της, τότε, και αυτό το βλέπουμε σήμερα μπροστά στα μάτια μας, θα επιστρέψουμε στα εθνικά σύνορα (…). Αυτό θα είναι η αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε.

Συνεχίζοντας ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων στην αστυνομία, 2.500 στη Δικαιοσύνη και 1.000 στα τελωνεία. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας στον γαλλικό στρατό μέχρι το 2019, ενώ υπογράμμισε ότι  τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους κανονισμούς της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών. «Το Σύμφωνο Ασφάλειας είναι πολύ σημαντικότερο από το Σύμφωνο Σταθερότητας», τόνισε.

Η στιγμή που οι 900 βουλευτές και γερουσιαστές τραγουδούν την Μασσαλιώτιδα