Το μουσείο του Λούβρου στο πλημμυρισμένο Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σήμερα, Παρασκευή, για να μεταφέρει τα περίπου 150.000 έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του καθώς ο ποταμός Σηκουάνας έχει υπερχειλίσει και η στάθμη του συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ads

Το Μουσείο, κοντά στο ποτάμι, ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου το οποίο στεγάζει τα πάντα, από την Μόνα Λίζα μέχρι αμύθητης αξίας αιγυπτιακά αρχαία, έλαβε επείγοντα μέτρα μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα

image

image

Ads

image

Όλη τη νύχτα, οι εργαζόμενοι στο Λούβρο έδιναν μάχη με τον χρόνο για να «πακετάρουν» τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα. 

Το Μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα.

Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκογκέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Εικόνες καταστροφής στη Γαλλία από τις πλημμύρες [Φωτογραφίες] – Μια νεκρή γυναίκα

Λίγες ώρες πριν, το Μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό.

Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλισε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.