Αύριο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει την τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Κομισιόν, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην υπόθεση που ταλάνισε τους ηγέτες της Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές – με τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιχειρεί να μποϋκοτάρει την υποψηφιότητα. Όμως, μια νέα διαμάχη ανοίγει επίσης στα υψηλά αξιώματα της Ένωσης: αυτό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
 

Ads

Συγκεκριμένα, τα δυο αυτά αξιώματα θα κατέχουν για ακόμη πέντε μήνες ο Χέρμαν βαν Ρομπάι και η Κάθριν Άστον, αντίστοιχα.
 
Στην Σύνοδο Κορυφής στις 16 Ιουλίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να βρουν τους διαδόχους τους, όμως το κλίμα είναι ήδη τεταμένο εξαιτίας την κόντρας για τον Γιούνκερ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία έχει συμφωνήσει με την Γαλλία ώστε να προωθηθεί για την θέση του Επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι. Όμως χώρες όπως η Πολωνία, αντιδρούν σε αυτή την απόφαση εξαιτίας της στάσης που έχει κρατήσει η Ρώμη προς την Μόσχα κατά την διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.
 
Η Πολωνία αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κατηγορούν μάλιστα τη Μογκερίνι ότι στο πρώτο της ταξίδι στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο μάλιστα προσκάλεσε τον προσεχή Οκτώβριο σε Σύνοδο Κορυφής των κρατών της ΕΕ και της Ασίας στο Μιλάνο.
 
Η Πολωνία προωθεί για τη θέση που σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον τον δικό της υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αν και οι πιθανότητές του είναι λίγες.
 
Ένα συμβιβαστικό όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επιλογή της οποίας θα βοηθούσε να πληρωθούν δύο κριτήρια: αυτό ενός προσώπου που να προέρχεται από τα νέα κράτη-μέλη και αυτό της γυναίκας.
 
Εμπλοκή όμως μοιάζει να υπάρχει και στο πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ έμοιαζε το τελευταίο διάστημα ως το μεγάλο φαβορί έχοντας και την υποστήριξη της Βρετανίας. Για αυτό τον λόγο έχει και την στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, που είχε διαχωρίσει έντονα την θέση της από τον Ντέιβιντ Κάμερον το προηγούμενο διάστημα.
 
Σύμφωνα με γαλλική πηγή που μίλησε στους Financial Times, ο Φρανσουά Ολάντ θεωρεί κακή επιλογή την Τόρινγκ Σμιτ γιατί η Δανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη και συνεπώς τίθενται ζητήματα για το πως αυτή θα προεδρεύει στις Συνόδους των χωρών της ζώνης του ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, εκφράζονται διαφωνίες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εναντιώνεται στο να πάρουν και τις δυο θέσεις οι Σοσιαλιστές.  
 
Παράλληλα, υπάρχει μία κριτική από την άλλη πλευρά που λέει ότι δεν είναι δυνατόν οι Σοσιαλιστές να πάρουν και τα δύο αξιώματα.
 
Στο τραπέζι φέρονται να έχουν πέσει τα ονόματα του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι καθώς και δύο πρώην πρωθυπουργών από την Εσθονία, του Άντρους Άνσιπ, καθώς και από τη Λετονία, του Βάλντις Ντομπρόφσκις