Δεν αποκλείεται να βρεθούν στην εξουσία αναλαμβάνοντας το τιμόνι της χώρας. Ο λόγος για το κόμμα των Πειρατών στην Ισλανδία που είναι πιθανόν να αναδειχτεί πρώτο στις σημερινές εκλογές. 

Ads

Το κόμμα με αρχηγό τη 49χρονη φεμινίστρια Μπιργκίτα Γιονσντότιρ συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά που του δίνουν από 18 έως 20 έδρες. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες το κόμμα των Πειρατών θα έχει την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα των 320.000 κατοίκων.

Οι Πειρατές κατεβαίνουν με πρόγραμμα που περιλαμβάνει την άμεση δημοκρατία, την συνταγματική αναθεώρηση με τη συμμετοχή των πολιτών, την απόλυτη διαφάνεια στην άσκηση εξουσίας, την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την παροχή ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν χαρακτηρίζεται ως δεξιό ή αριστερό και προέρχεται από πρωτοβουλία ακτιβιστών του διαδικτύου και χάκερ. 

Στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 5% και κατέλαβε τρεις έδρες στη Βουλή. Όταν όμως ξέσπασε η οικονομική κρίση αλλά και το σκάνδαλο των Panama Papers στο οποίο ενεπλάκη ο πρωθυπουργός της χώρας άγγιξε ακόμη και το 40%! Τώρα τα ποσοστά του κυμαίνονται γύρω στο 20% – 21%. 

Ads

Η επικεφαλής του κόμματος έχει δηλώσει ότι θα συμμαχήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα εκείνο που θα υιοθετήσει την ατζέντα των Πειρατών. Αυτό θα δυσκολέψει, ενδεχομένως τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα, αν όμως εκείνα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, οι Πειρατές θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση.