Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να είδε στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τη δημοτικότητα της να σημειώνει ιστορικό χαμηλό, η ελεύθερη πτώση όμως σταμάτησε και η δημοφιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου ξανά προς τη δόξα τραβά.

Ads

Η Γερμανίδα Σιδηρά Κυρία είδε τη δημοτικότητα της να καταποντίζεται στο 45% τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα σε έναν όμως μόλις μήνα σημείωσε ένα εντυπωσιακό άλμα φτάνοντας το 54%.

Νέα δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου Dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης του ARD δείχνει ότι οι Γερμανοί είναι κατά πλειοψηφία ευχαριστημένοι με το έργο της καγκελαρίου τελικά.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν σταθεροί στο 33%, ενώ οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 22%. Την ίδια στιγμή σταθερά στο 11% παραμένουν τα ποσοστά των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 6%.

Ads

Καμπανάκι κινδύνου αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι το ευρωσκεπτικιστικό κι αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παραμένει σταθερό στο υψηλό ποσοστό του 14%. Όπως γράφει η Deutsche Welle, το εντυπωσιακό ποσοστό του AfD οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημοσκοπικού ινστιτούτου στο χάσμα μεταξύ της πολιτικής των μεγάλων κομμάτων και των πολιτών. Χάσμα το οποίο καρπώνεται ο λαϊκισμός του AfD. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των οπαδών του ακροδεξιού κόμματος δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατία στη Γερμανία.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός; Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, για τον οποίο το 75% των Γερμανών ερωτηθέντων να δηλώνει ευχαριστημένο ή πολύ ευχαριστημένο με το έργο του.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην θέλει να τον βλέπει άνθρωπος, στη Γερμανία όμως ο σκληρός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται δεύτερος σε δημοφιλία. Η δημοτικότητα του ωστόσο πέφτει από το 65% του Σεπτεμβρίου στο 63% τον Οκτώβριο.

Αντιστρόφως ανάλογα διαμορφώνεται στην δημοσκόπηση η δημοτικότητα του προέδρου των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών και βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέεχοφερ. Με άλλα λόγια όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ τόσο πέφτει η δημοτικότητα του Χ. Ζέεχοφερ, ο οποίος ζητά επίμονα μια πιο σκληρή γραμμή στην προσφυγική πολιτική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dimap η δημοτικότητα του βαυαρού πρωθυπουργού μειώνεται κατά εννέα μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στο 37%. Θυμίζουμε ότι μόλις τον Σεπτέμβριο η δημοτικότητα του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών βρισκόταν στο ζενίθ της με 44%.

Δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, το 63% δηλώνει ότι στο άμεσο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Την ίδια στιγμή το 56% εκφράζει ανησυχία για άνοδο της επιρροής του Ισλάμ στη Γερμανία. Από τις απαντήσεις ωστόσο προκύπτει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες φοβούνται περισσότερο την ακροδεξιά βία από ότι τη ισλαμιστική. Έτσι το 84% θεωρεί την πιθανότητα ακροδεξιού χτυπήματος ως «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη», ενώ το 68% θεωρεί πιθανή την εκδήλωση φαινομένων βίας με ισλαμιστικό υπόβαθρο.