Αυξάνονται οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair δίνει σήμερα, Δευτέρα 78% πιθανότητες παραμονής, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, ενώ το γραφείο στοιχημάτων William Hill προσφέρει πιθανότητες παραμονής 83%.

Όπως δήλωσε ωστόσο ο Γκρέιαμ Σαρπ, εκπρόσωπος του William Hill, δεν είναι ασυνήθιστο στη διάρκεια της εκστρατείας να βλέπουμε ξαφνικές εναλλαγές προς τη μία ή την άλλη πλευρά. «Παρόλο που οι περισσότεροι βάζουν σήμερα τα χρήματά τους στο Remain, πήραμε ένα στοίχημα 5.000 λιρών για το Leave», είπε ο Σαρπ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους, 10 νομπελίστες της Οικονομίας, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο για έρευνές τους που εκτείνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και πέρυσι, έγραψαν στην εφημερίδα «The Guardian» για να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπογραμμίσουν ότι το κλειδί είναι τα οικονομικά επιχειρήματα.

«Το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα», γράφουν.

Ads

image

«Και οι επιπτώσεις αυτές θα επιμείνουν για πολλά χρόνια. Έτσι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», συμπεραίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Βρετανικό δημοψήφισμα: Δημοσκοπική σύγχυση και διαστρεβλώσεις σπάνε νέα ρεκόρ

«Αίθουσες πολέμου» στις τράπεζες

Στο Σίτι ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει «αίθουσες πολέμου» και ανώτεροι τραπεζίτες θα βρίσκονται στα τηλέφωνά τους τις πρώτες ώρες της Παρασκευής. Οι αυτόματες ταμειακές μηχανές θα είναι πλήρως εφοδιασμένες με μετρητά και οι τεχνικές αναβαθμίσεις τους θα αναβληθούν μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ώστε οι πελάτες να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους χωρίς πρόβλημα. Μερικές πηγές στο Σίτι προειδοποιούν πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να σημειώσουν κάθετη πτώση ή να ανοίξουν πολύ χαμηλότερα, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Reuters