Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) επιβεβαίωσε ότι θα καταψηφίσει τον Μαριάνο Ραχόι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να κληθούν και πάλι οι Ισπανοί στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Ads

«Οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν να φύγει ο Ραχόι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PSOE Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη».

Υπενθυμίζεται πως το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει καταλήξει σε συμφωνία με το φιλελεύθερο κόμμα «Ciudadanos» και μαζί με την ψήφο μιας βουλευτή τοπικού κόμματος των Κανάριων έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 170 βουλευτών σε σύνολο 350.

Βάσει των αριθμών είναι δεδομένο πως ο Ραχόι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 176 βουλευτές.

Ads

Στην δεύτερη ψηφοφορία, την Παρασκευή, του αρκεί η σχετική πλειοψηφία, όμως ούτε οι Σοσιαλιστές ούτε οι Podemos, ούτε και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνονται διατεθειμένες να απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 25 Δεκεμβρίου.