Mε συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία είχε καταλήξει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.  Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν.

Ads

Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Ωστόσο υπογράμμισε πως η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο. Τόνισε δε ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή προτίθεται τελικά να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Παράλληλα υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί άμεσα, την Τετάρτη. «Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους», ενδεχόμενο που αυτή την ώρα μοιάζει δύσκολο, τότε όπως είπε η Μέι θα συναντηθεί με τους εταίρους για να συζητήσει εκ νέου τη Συμφωνία. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας. «Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Αμέσως μετά τη συντριβή της Μέι, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κάνοντας λόγο για «καταστροφική» ήττα της κυβέρνησης. Ο Κόρμπιν είπε ότι η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί επίσης την Τετάρτη.  «Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ads

Μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;» σημείωσε με νόημα σε μήνυμά του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προέτρεψε τη Βρετανία «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα». «Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», τόνισε. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί» και προσθέτει πως αν και η Κομισιόν δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».