Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματός του με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos.

Ads

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία συνεχίζεται και τα πολιτικά κόμματα καλούνται να μπουν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο το σενάριο νέων εκλογών ενισχύεται. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα νέο πρόσωπο. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει λύση, τότε στις αρχές Μαΐου θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Την Παρασκευή ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την ψήφο μόλις 131 βουλευτών σε σύνολο 350. Εκτός από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ciudadanos, υπέρ ψήφισαν και οι βουλευτές ενός μικρού κόμματος από τις Κανάριες Νήσους. Τον Σάντσεθ και την κυβέρνησή του καταψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, το Podemos, το κόμμα Izquierda Unida και τέσσερα περιφερειακά κόμματα από την Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία