Η Καταλονία ετοιμάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της σήμερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες, μία ημέρα προτού η Γερουσία στη Μαδρίτη δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας αυτής.

Ads

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, η Κάρλε Φορκαντέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί στις 17:00 (τόπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Η ώρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκείνη τη στιγμή στη Μαδρίτη μια επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Ο καταλανός αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκέρας δήλωσε στο Associated Press ότι η απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της περιοχής δεν αφήνει καμία εναλλακτική λύση στη Βαρκελώνη πέραν του να κηρύξει την ίδρυση μίας νέας δημοκρατίας.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.

Ads

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα Πέμπτη ενώπιον της τοπικής Βουλής. Νωρίτερα ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από την Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο καταλανός ηγέτης έχει καλέσει σε σύσκεψη στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στην Βαρκελώνη. Το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να του έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Την απόσχιση στηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει την διοίκηση Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.

«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.

Εναλλακτική λύση για τον Πουτζντεμόν θα είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουτζντεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Ο Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.