Η ημέρα της κρίσης θεωρείται η σημερινή για την Καταλονία αλλά και την Ισπανία αφού ο Κάρλες Πουτζδεμόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις του. Θα κηρύξει την ανεξαρτησία ή όχι;

Ads

Παρέμβαση υπέρ του διαλόγου 

Ανοικτή επιστολή, με την οποία τάσσονται υπέρ της διαμεσολάβησης και του διαλόγου, προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά η πολιτική διένεξη ανάμεσα στην Καταλονία και την Ισπανία, δημοσίευσαν χθες οκτώ τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η επιστολή, που απευθύνεται «στις ηγεσίες της Ισπανίας και της Καταλονίας» και διακοινώθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέπει τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν άμεσα για μία λύση, καθότι, όπως επισημαίνεται, «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά λιγοστός χρόνος».

Ads

Η επιστολή ήρθε στη δημοσιότητα ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Καταλονία καθώς σήμερα ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, έπειτα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή, μεταξύ αυτών οι Τζόντι Ουΐλιαμς, Μάιριντ Μαγκουάιρ και Ριγκομπέρτα Μεντσού, δηλώνουν πως παρακολούθησαν με περισσή ανησυχία την «αύξουσα ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλονία» πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σημειώνουν πως «ουδείς είναι άμοιρος λαθών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τούτης, η οποία δεν ξεκίνησε με το παρόν δημοψήφισμα, αλλά πριν επτά χρόνια με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Καθεστώτος (Estatut) για την Αυτονομία του 2010, που είχε επικυρωθεί από τη Γερουσία».

Στην ίδια επιστολή, οι Νομπελίστες καταδικάζουν τις «σκηνές αστυνομικής ωμότητας, βίας και τη χρήση πλαστικών σφαιρών ενάντια στον καταλανικό λαό», που έκαναν τον γύρο του κόσμου την 1η Οκτωβρίου και ενώνουν τις φωνές τους «με τους ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο στην καταδίκη της χρήσης βίας στην Καταλονία». «Μολαταύτα, θεωρούμε πως η συγγνώμη που ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», προσθέτουν στο ίδιο κείμενο.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υπογραμμίζουν πως δεν είναι δικό τους καθήκον να εκφράζονται πάνω σε συνταγματικά ζητήματα, αλλά επισημαίνουν επίσης πως «οι ώριμες δημοκρατίες δύνανται να βρουν διεξόδους για να επιτραπεί η ελεύθερη έκφραση». «Άλλα έθνη ήδη το έχουν πράξει με αποσχιστικά δημοψηφίσματα που είχαν επιτυχή έκβαση, όπως η Σκωτία και το Κεμπέκ», υπενθυμίζουν και υπογραμμίζουν πως «η βίαια απάντηση από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης στους πόθους για ελευθερία της έκφρασης ενός κοινωνικού συνόλου το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν περισσότερο την έχθρα και δημιουργούν δυσπιστία εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχε».

«Στηρίζουμε τις φωνές για διαμεσολάβηση και διάλογο για μία ειρηνική επίλυση της παρούσας διένεξης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλωνία. Ένας λαός που αισθάνεται καταπιεσμένος σπάνια φεύγει σιωπηλά και μέσα στη νύκτα», καταλήγουν. Μεταξύ άλλων, την επιστολή υπογράφουν Και οι Μπέτι Ουΐλιαμς, Αδόλφο Πέρεθ Εσκίβελ, Χοσέ Ράμος Όρτα, Σιρίν Εμπαντί και Ταουακόλ Κάρμαν.

Ζωντανή μετάδοση στα Ελληνικά

Όλα τα βλέμματα στην Καταλονία

Θα κηρύξει ο πρόεδρος της Καταλονίας μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί σήμερα, τόσο την Καταλονία, όσο και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η περιοχή θα βρεθεί αυτομάτως εκτός ΕΕ αν ανεξαρτητοποιηθεί. 

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ υπέρμαχος της ανεξαρτησίας από μικρή ηλικία, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα μετά την ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.

Ο κόσμος στην Καταλονία είναι επίσης διχασμένος. Την Κυριακή στη Βαρκελώνη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της ανεξαρτησίας και υπέρ της ενότητας της Ισπανίας. Σήμερα, ωστόσο, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, διοργανώνουν έξω από το κοινοβούλιο μια μεγάλη συγκέντρωση για να καλέσουν τον πρόεδρό τους να μην υποχωρήσει. 

Από πλευράς Μαδρίτης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε, χθες, ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Ο Ραχόι έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο. Θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι αντιδράσεις στην Καταλονία αναμένονται σφοδρές καθώς οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα με τη συναίνεση της Ισπανίας.