Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ πρότεινε επισήμως τον αυτοεξόριστο στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζδεμόν ως υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό.

Ads

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αρνηθεί το δικαίωμα του Πουτζδεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Καταλονίας απευθείας από τη Μαδρίτη, με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Ο Πουτζδεμόν αναμένεται να στηριχθεί τόσο από την κεντροαριστερή – αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όσο και από την αντικαπιταλιστική αριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας – Κάλεσμα για Συντακτική (CUP-CC), καθώς και τα δύο αυτά ρεύματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ο Πουτζδεμόν και ο συνασπισμός του οποίου ηγείται «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat), ήρθαν στη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, πίσω από το κεντρώο Ciudadanos. Ωστόσο τα κόμματα υπέρ της απόσχισης έχουν αθροιστικά πλειοψηφία 70 εδρών σε σύνολο 135.

Ads

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πουτζδεμόν μετέβει στην Κοπενγχάγη. Η ισπανική Εισαγγελία ζήτησε την εκ νέου ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του. Έτσι ο Πουτζδεμόν κινδυνεύει και πάλι να συλληφθεί.