Η τέως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ γνώριζε ότι ένας βουλευτής των Φιλελευθέρων είχε κηρυχθεί ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση νεαρών αγοριών αλλά έκανε τα «στραβά μάτια».

Ads

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη την Τρίτη ο βουλευτής των Εργατικών Σάιμον Ντάνκζουκ, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία για τη δράση του Σύριλ Σμιθ κατά τη δεκαετία του ’60.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, από ό,τι γνωρίζουμε, ότι η Θάτσερ έκανε τα ‘στραβά μάτια’ σε ανθρώπους που ήταν ξεκάθαρα παιδεραστές. Αυτό είναι πασιφανές», δήλωσε ο Ντάνκζουκ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Σμιθ είχε τεθεί υπό έρευνα τρεις φορές, το 1970, το 1988 και το 1999, ως ύποπτος για «περιστατικά επιθέσεων σε νεαρά αγόρια».
Και τις τρεις φορές οι τότε Αρχές αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση καταδίκης του. Αργότερα, όμως, η Αστυνομία του Μάντσεστερ παραδέχθηκε πως υπήρξαν «συντριπτικές αποδείξεις», ότι ο Σμιθ κακοποιούσε αγόρια τόσο σωματικά όσο και σεξουαλικά.

Μάλιστα, κατά τον Ντάνκζουκ, ήταν τέτοιο το επίπεδο συγκάλυψης από την τότε κυβέρνηση των Συντηρητικών, που το 1988 η Θάτσερ αποφάσισε να χρίσει ιππότη τον Σμιθ, για τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος, δήμαρχος και βουλευτής της πόλης Ρότσντεϊλ, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Λάνκασαϊρ.

Ads

Μυστική αλληλογραφία

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή η βρετανική Daily Mail έδωσε στη δημοσιότητα ένα φάκελο 19 σελίδων σχετικά με τον τίτλο ευγενείας που είχε λάβει ο Σμιθ. Σε αυτό το φάκελο υπάρχει και μια σειρά επιστολών του Λόρδου Σάκλετον, ηγετικού στελέχους της Επιτροπής Εξέτασης Πολιτικών Διακρίσεων, ο οποίος προειδοποιούσε τη Θάτσερ για τους «κινδύνους που θα προέρχονταν από μια τέτοια διάκριση, καθώς θα μπορούσε να εγείρει δυσμενή κριτική».

Η επιστολή είχε σημανθεί ως «μυστική», ενώ σε αυτή ο Σάκλετον τόνιζε στη Θάτσερ ότι θα ήταν «κάπως ατυχές εάν αυτό το ‘επεισόδιο’ απέτρεπε τον Σμιθ από το να λάβει τη σχετική διάκριση’.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, η Θάτσερ ενέκρινε τον «φάκελο Σμιθ» και τον έχρισε εν τέλει ιππότη.

Την ίδια στιγμή, η Daily Mail κατήγγειλε πως είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον εδώ και ένα χρόνο το «φάκελο Σμιθ», με την Ντάουνινγκ Στριτ να αναβάλλει διαρκώς την αποστολή του. Οι αλλεπάλληλες αναβολές ανάγκασαν την εφημερίδα να απευθυνθεί στο Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών. Ο φάκελος εν τέλει παραδόθηκε στη Mail, αλλά αρκετές σελίδες του κρατήθηκαν μυστικές, για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αποκαλύψεις, τα εγκλήματα του Σμιθ θα παραμείνουν ατιμώρητα. Ο βουλευτής πέθανε στο Ρότσντεϊλ το 2010 σε ηλικία 82 ετών.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 έως το 1990. Πέθανε στο Λονδίνο το 2013.