Σε πέντε χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή, και πρόστιμο 375.000 ευρώ καταδίκασε το δικαστήριο στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, για το σκάνδαλο με τις πλασματικές θέσεις εργασίας προκειμένου να πληρώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του για δουλειά που δεν είχαν κάνει ποτέ. Επίσης, ο Γάλλος πολιτικός δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε πολιτικό αξίωμα για δέκα χρόνια.

Ads

Ο Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του θα κάνει έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με την οποία και η σύζυγός του, Πενέλοπι Φιγιόν, που κρίθηκε ένοχη για απάτη, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενός του, ο Μαρκ Ζουλό, πρώην αναπληρωματικός του Φρανσουά Φιγιόν στην περιφέρεια Σαρτ, καταδικάσθηκαν επίσης να επιστρέψουν στο γαλλικό Κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο συνήγορος των Φιγιόν, Αντονέν Λεβί, υποστήριξε πως η καταδίκη είναι άδικη και πως υπήρξε συνωμοσία εναντίον του ζεύγους, ενώ υποσχέθηκε πως θα υπάρξει νέα δίκη.

Ads

Το σκάνδαλο κατάχρησης δημοσίου χρήματος έπληξε την υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία το 2017, στην οποία εμφανιζόταν ως φαβορί, καθώς η σύζυγός του φέρεται να έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για της εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του, χωρίς ωστόσο να έχει εργαστεί στη θέση αυτή.

«Τα ποσά που έλαβε ως πληρωμή ήταν δυσανάλογα με τη δουλειά που έγινε», έκρινε ο δικαστής. «Η κ. Φιγιόν είχε προσληφθεί για μια θέση χωρίς χρησιμότητα».