Εναντίον της συμμετοχής του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» (CDU/CSU – SPD), τάχθηκε αργά χθες το βράδυ η τοπική οργάνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, καθιστώντας την προσπάθεια του αρχηγού Μάρτιν Σουλτς να εξασφαλίσει την στήριξη του έκτακτου συνεδρίου της προσεχούς Κυριακής ακόμη δυσκολότερη.

Ads

Η απόφαση ελήφθη μόλις με μία ψήφο διαφορά (52-51), με τα μέλη του κόμματος να ανταποκρίνονται τελικά στην έκκληση της Νεολαίας (Jusos) και εργατικών οργανώσεων και να καταψηφίζουν την πρόταση της ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Νεολαίας Κέβι Κούνερτ και μέλη της αριστερής πτέρυγας του SPD πραγματοποιούν από χθες την εκστρατεία «No-GroKo», εναντίον της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση.

Η είδηση από το Μαγδεμβούργο έγινε γνωστή κατά την διάρκεια πολιτικής συζήτησης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ, μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης του SPD, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ανήκει σε «ένα πολύ ζωντανό κόμμα», ενώ ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) σημείωσε: «Έχουμε κυβερνήσει δύο φορές καλά με το SPD. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αν δεν μιλάμε για την επιτυχή εποχή μας, τότε δεν πρέπει να απορούμε όταν ο κόσμος ψηφίζει AfD ή Αριστερά». Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα γίνουν νέες εκλογές, καθώς η Άγγελα Μέρκελ θα παραιτηθεί, ενώ ο διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού The European Βόλφραμ Βάιμερ εκτίμησε ότι το SPD είναι βαριά τραυματισμένο και ο Μάρτιν Σουλτς θα όφειλε να παραιτηθεί.

Αλλά και τo Κεντρικό Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) του Βερολίνου καταψήφισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες με ψήφους 21 έναντι 8 υπέρ. Έτσι, η κριτική παίρνει ομοσπονδιακό χαρακτήρα μετά τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και της μεγάλης επιρροής της νεολαίας του κόμματος (Jusos).

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο το κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ ψήφισε επίσης κατά, με μία όμως ψήφο διαφορά (52-51). Αντίθετα, το κρατίδιο του Μαγδεμβούργου ψήφισε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά.

Οι υποστηρικτές του νέου μεγάλου συνασπισμού, με πρώτον τον Μάρτιν Σουλτς και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Αντρέα Νάλες ευελπιστούν ότι θα πείσουν τη βάση του κόμματος να ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στο έκτακτο συνέδριο της Βόννης στις 21 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως στο μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κρατίδιο, τη Β. Ρηνανία Βεστφαλία, η οποία στέλνει και τους περισσότερους συνέδρους (144 επί συνόλου 600). To κρατίδιο του Βερολίνου εκπροσωπείται από 23 συνέδρους.