Έντονες ανησυχίες για αύξηση των δεξιών εξτρεμιστικών συμπεριφορών στη Γερμανία και ειδικότερα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, κάνουν λόγο οι ερευνητές, οι οποίοι συγκαταλέγουν τους νέους στις πιο επιρρεπείς κοινωνικές ομάδες . Παράλληλα ζητούν την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας που οξύνει το πρόβλημα. Την ίδια ώρα, ματαιώνεται ετήσιο φεστιβάλ καθώς, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Der Spiegel, μεταξύ των χρηματοδοτών μπορεί να υπήρχαν συνεργάτες των ναζί. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Ads

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, γίνεται γνωστό πως οι δεξιές εξτρεμιστικές συμπεριφορές δεν βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης και πρακτικής αλλά αντίθετα είναι διαδεδομένες σε όλο το εύρος της γερμανικής κοινωνίας.

Όπως αποκαλύπτει μια σειρά εξαμηνιαίων ερευνών του ιδρύματος Friedrich Ebert που ξεκίνησε το 2006 με την ονομασία «βαρόμετρο των σύγχρονων αντιδημοκρατικών συμπεριφορών στη Γερμανία», οι συμπεριφορές αυτές έχουν αυξηθεί από 8,2 έως 9% σε όλη της γερμανική επικράτεια.

Συγκεκριμένα μάλιστα, για την ξενοφοβία που αποτελεί την πιο διαδεδομένη έκφραση τέτοιων αντιλήψεων το ποσοστό αγγίζει το 25,1% επί του συνόλου του πληθυσμού.

Ads

Οι ερευνητές, τονίζουν πως είναι αναγκαία η λήψη μέτρων σε όλα τα επίπεδα, από το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ μέχρι την κοινωνία των πολιτών και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα.

Ειδικά για την εκπαίδευση, θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος αποδυνάμωσης της δεξιάς εξτρεμιστικής λογικής, καθώς όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, αυτοί που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 2ου βαθμού είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε τέτοιες συμπεριφορές.

Σε γεωγραφικό επίπεδο η μελέτη αναφέρει πως ενώ τα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας παρουσίασαν ελαφρά μείωση του φαινομένου από το 7,6 στο 7,3 τοις εκατό στη διετία 2010-2012, δεν συνέβη το ίδιο και με το κομμάτι της Ανατολικής Γερμανίας. Εκεί, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση από το 10,5 στο 15,8 τοις εκατό, ποσοστό που εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην όξυνση του προβλήματος είναι η οικονομική κρίση που εντείνει τα αισθήματα ξενοφοβίας των ανατολικο-Γερμανών.

Επιπλέον, αντίθετα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, οι νέοι σήμερα εμφανίζονται περισσότερο ευεπίφοροι σε ιδεολογίες όπως ο σωβινισμός, ο κοινωνικός Δαρβινισμός ή ο εθνικοσοσιαλισμός, από ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Την ίδια ώρα όταν ένας στους έντεκα Γερμανούς παρουσιάζει αντισημιτικές συμπεριφορές, για πρώτη φορά το ποσοστό έχει αυξηθεί στην Ανατολική Γερμανία ξεπερνώντας το αντίστοιχο στη Δυτική.

Οι μελετητές αναφέρουν πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως η έρευνα δείχνει μια νέα γενιά δεξιών εξτρεμιστών. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς εδώ και 20 χρόνια μετά την επανένωση, έχουν αντίκτυπο εδώ».

Αναβολή φεστιβάλ λόγω…Ναζί

Εν τω μεταξύ, αποκαλύψεις για ναζιστική προέλευση κληροδοτήματος στο οποίο συμμετείχε και το βαυαρικό alter ego του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, έκανε σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL.

Αναλυτικότερα, το ίδρυμα Hanns Seidel Foundation, διοργανώνει, μέσω ενός κληροδοτήματος που άφησε ο Μαξ και η Μαρία Γουτζ ,σε ετήσια βάση από το 1984, την Ημέρα Παραδοσιακής Μουσικής. Στη διάρκεια αυτής της ημέρας μπάντες και χορωδίες διαγωνίζονται για το χρηματικό έπαθλο, πηγή του οποίου είναι μια υπολογίσιμη ιδιωτική περιουσία.

Τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Γουτζ, μεταξύ των οποίων και μια βίλα στη λίμνη Στάνμπεργκ πέρασαν στην ιδιοκτησία του ιδρύματος, υπό τον όρο της διοργάνωσης αυτού του ετήσιου διαγωνισμού, όπερ και εγένετο.

Το εν λόγω ίδρυμα είναι στενά συνδεδεμένο και με το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα Χριστιανική Κοινωνική Ένωση , το οποίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το ‘’βαυαρικό αδερφό’’ του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση.

Όπως αποκαλύπτει ωστόσο το SPIEGEL, ο Μαξ Γουτζ είχε κάνει και άλλες δωρεές, μεταξύ των οποίων και χρήματα για τη εφημερίδα ναζιστικής προπαγάνδας Völkischer Beobachter. Ακόμα, εντάχθηκε στο γερμανικό κόμμα DAP, του οποίου η εξέλιξη υπήρξε το ναζιστικό NSDAP, ενώ βρέθηκαν χειρόγραφά του που παραδέχεται πως οι πρώτες μυστικές συζητήσεις για την δημιουργία του κόμματος των Ναζί έγιναν στο διαμερίσμά του.

Ενώ προπολεμικά οι Γουτζ συνδέονταν στενά με τον Χίτλερ, σημειωτέον πως στις 29 Ιουλίου του 1921 ο Μαξ έγινε και ο δεύτερος ταμίας του ναζιστικού κόμματος, μετά τον πόλεμο υποστήριζαν πως ήταν ενάντια στους Ναζί.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σπίτι της λίμνης Στάμπεργκ μετά το θάνατο της Μαρίας Γουτζ το 1983, στα οποία υπήρχαν πιστόλια και στιλέτα της ναζιστικής περιόδου, συνηγορούν ωστόσο στην άποψη πως όντως υπήρχε σχέση με τους Ναζί.

Στην επικοινωνία που είχε ο Γερμανός ιστορικός Μέινλ με το συγκεκριμένο ίδρυμα για αυτό το θέμα, έλαβε απλά μια πρόχειρη απάντηση πως αφαιρέθηκαν τα ονόματα των δύο ευεργετών από την ανακοίνωση του διαγωνισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για φέτος έχει αναβληθεί ο διαγωνισμός, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές μέσω ανεξάρτητων ιστορικών και ερευνητών διαλευκάνουν την πραγματική σχέση των δύο ευεργετών με τους Ναζί.