Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE) δικαίωσε την Ισλανδία σχετικά με τη χρεοκοπία της τράπεζας Icesave. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει το δικαίωμα στην Ισλανδία να μην αποζημιώσει τους ξένους αποταμιευτές μετά την κατάρρευση των τραπεζών της τον Οκτώβριο του 2008, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Βρετανίας και της Ολλανδίας. 

Ads

 
Η απόφαση αφορά το ζήτημα της διάσωσης με δημόσια χρήμα των χρεοκοπημένων τραπεζών. Η Ισλανδία αναγκάστηκε να εθνικοποιήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, την Landsbanki, χωρίς ωστόσο να δίνει λύση στους καταθέτες της Icesave μιας on-line θυγατρικής της Landsbanki την οποία προτιμούσαν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί αποταμιευτές. Οι καταθέσεις της Icesave ανέρχονταν εκείνη την περίοδο σε 4 δις ευρώ.
 
Οι καταθέτες είχαν αποζημιωθεί από τις εθνικές τους κυβερνήσεις, οι οποίες ωστόσο ζήτησαν με τη σειρά τους την καταβολή από την Ισλανδία του κόστους της αποζημίωσης. Οι Ισλανδοί είχαν αρνηθεί με σχετικό δημοψήφισμα να καταβάλουν αυτές τις αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν τη νομική υποχρέωση να αναλάβουν τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας.
 
Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο της AELE για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων, η οποία υποχρεώνει να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο 20.000 ευρώ σε κάθε καταθέτη μιας τράπεζας που χρεοκοπεί. Σύμφωνα με την Ισλανδία, η ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει το κράτος να δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αλλά όχι να το εγγυηθεί με δημόσια χρήματα.