Τη μέθοδο της κυβερνητικής δράσης παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θεμελιώδεις αρχές την «αλληλεγγύη», τη «συλλογικότητα» και την «εμπιστευτικότητα».

Μεταξύ των κανόνων «καλής λειτουργίας», υπογράμμισε ο νέος αρχηγός του κράτους, βρίσκονται «κατ΄αρχάς η απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης» καθώς και η «συλλογική δουλειά».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ, ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να «προσδιορίζει τη στρατηγική», να «δίνει μια πορεία, μια κατεύθυνση» και να διατηρεί «τις ισορροπίες των θεσμών μας». «Είμαι ο εγγυητής και σε αυτό το σημείο θα είμαι ανυποχώρητος», υπογράμμισε, πάντα σύμφωνα με τον Κριστόφ Καστανέ, εκτιμώντας πως ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να «διαιτητεύει».

«Το μακροπρόθεσμο ανήκει στο Ελιζέ, οι καθημερινές ή οι μεσοπρόθεσμες διαιτησίες γίνονται στο Ματινιόν», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του.

Οι δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας θα παρουσιάσουν σύντομα μια «εγκύκλιο για τη θέση των υπουργικών γραφείων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας «πως οι διευθυντές των γραφείων δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους διευθυντές των κεντρικών διοικήσεων». Ωστόσο, συνέχισε ο αρχηγός του κράτους, «η συνοχή δεν σημαίνει ομοιομορφία».

Ο καθένας, είπε, «έχει διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικές απόψεις, αναλύσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά, ταυτόχρονα, όταν κάτι αποφασίζεται στο πλαίσιο της συλλογικότητας, οφείλει να γίνεται ο κανόνας και να υπάρχει συλλογική αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον Κριστόφ Καστανέ, ολοκλήρωσε την εισαγωγική ομιλία του με μία πρόσκληση: «Μην αλλάξετε!». «Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επέλεξαν το ένα ή το άλλο μέλος της κυβέρνησης, το επέλεξαν ακριβώς γι΄αυτό που είναι», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των δύο υπουργών των Ρεπουμπλικάνων, Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμαρέν, οφείλουν να «υποστηρίξουν τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

«Το θέμα αυτό δεν αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όμως προφανώς καθένας και καθεμία από εμάς οφείλει να υποστηρίξει τους υποψήφιους της προεδρικής πλειοψηφίας», είπε ο Καστανέ.

«Οι υπουργοί είναι μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας δεν είναι πια μέλη εκείνου ή του άλλου πολιτικού κόμματος», επέμεινε.

Ερωτηθείς από το France Inter, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως θα «συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές» και θα «προσπαθήσει να δώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πλειοψηφία που χρειάζεται», χωρίς να διευκρινίσει αν θα διεξαγάγει εκστρατεία για τους υποψήφιους της Δημοκρατίας Εμπρός, του κόμματος του Μακρόν, ή για τους υποψήφιους του δικού του κόμματος.

«Έχουμε όλοι την ευθύνη να υποστηρίξουμε την εκλογή γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο της ανανέωσης που γνωρίζετε, με 77% των υποψηφίων της Δημοκρατίας Εμπρός να μην προέρχονται από τον πολιτικό κόσμο, να μην είναι εκλεγμένοι, να φροντίσουμε ώστε αυτοί να είναι οι υποψήφιοι που θα δώσουν μια πλειοψηφία», διευκρίνισε ο Καστανέ.

Το κόμμα του Μακρόν ανακοίνωσε 521 υποψηφιότητες αφήνοντας ελεύθερες 56 εκλογικές περιφέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πως η εργασιακή μεταρρύθμιση θα είναι μία από τις προτεραιότητές του και θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι προκειμένου να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους, σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει στο υψηλό 9,6%.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και ο νέος πρωθυπουργός εμφανίζουν το χαμηλότερο επίπεδο λαϊκής εμπιστοσύνης για Γάλλους ηγέτες στην αρχή της θητείας τους εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Περίπου το 45% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κεντρώου νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 36% εμπιστεύονται τον συντηρητικό νέο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe.

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο… δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο», αναφέρει η Elabe.

Ο 39χρονος Μακρόν δήλωσε πριν «από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ότι δεν περιμένει πως θα υπάρξει μήνας του μέλιτος».

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι παρά την άνετη νίκη του Μακρόν με 66% έναντι 34% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της 7ης Μαΐου, ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη πείσει πολλούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αντίθετα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφάνιζε ποσοστά λαϊκής εμπιστοσύνης της τάξης του 58% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2012, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί 59% το 2007 και ο Ζακ Σιράκ 53% όταν επανεξελέγη το 2002 και 61% όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1995.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για παλαιότερους πρωθυπουργούς κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 59% κατά τις ίδιες περιόδους.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 999 ψηφοφόρων στις 16 και 17 Μαΐου.

Τα αποτελέσματά της συμπίπτουν με εκείνα δημοσκόπησης της εταιρείας Harris Interactive την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με την οποία το 59% των ψηφοφόρων του Μακρόν τον επέλεξαν κυρίως για να εμποδίσουν μια νίκη της Λεπέν.