Την τελευταία και αποχαιρετιστήρια ομιλία από πόντιουμ ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης και του δείπνου εργασίας που είχε με τους άλλους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Ads

Η Βρετανία φεύγει αλλά δεν γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ανακοινώνοντας πως ζητούμενο πρέπει να είναι η επίτευξη στενότερης σχέσης με την ΕΕ και πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα πραγματοποιηθεί από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό και το επόμενο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Μέχρι την πλήρη αποχώρηση της η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και θα χαίρει του συνόλου των προνομίων της, αποσαφήνισε, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και επισήμανε ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Το διαζύγιο Ε.Ε. – Βρετανίας στο τραπέζι των 28
• O Τσίπρας στο Jurassic Park της (μετά Brexit) Ευρώπης
• Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: Γρήγορο Brexit, όχι βρετανική προεδρία το 2017
• Τουσκ: Έτοιμοι για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία ακόμη και σήμερα

Ads

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την Ε.Ε.

«Μακάρι να είχα κερδίσει το δημοψήφισμα. Είμαι λυπημένος για αυτό, ωστόσο περισσότερο με ανησυχεί η διασφάλιση των σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε.» είπε ο κ. Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι θα κάνει το παν για να ενθαρρύνει μια «στενή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.