Όχι μόνο δώρα, αλλά και πληρωμένα – «χορηγούμενα» – ταξίδια «ξέχασε» να δηλώσει μέσα στο 2022 και εντός της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής προθεσμίας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρομπέρτα Μέτσολα, στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2023, κατέθεσε στην αρμόδια αρχή έντυπα που επιβεβαιώνουν ότι είχε πραγματοποιήσει έως και πέντε ταξίδια που χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από τρίτους κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κοινοβουλευτικούς κανόνες, οι ευρωβουλευτές υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα «το αργότερο την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται της τελευταίας ημέρας» κάθε ταξιδιού που χρηματοδοτήθηκε εν όλω ή εν μέρει από τρίτο μέρος.

Τα ταξίδια, που δηλώθηκαν με καθυστέρηση αρκετών μηνών, περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στο Ισραήλ στις 22-24 Μαΐου που πληρώθηκε από το ισραηλινό κράτος, ένα ταξίδι στο Νταβός τον Μάιο που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Victor Pinchuk, ταξίδι στην Κοπεγχάγη στις 10 Ιουνίου που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Alliance of Democracies και ένα ταξίδι στην Beaune τον Οκτώβριο που πληρώθηκε από την Αδελφότητα των Ιπποτών του Tastevin.

Ads

Επίσης, εκπρόσωπος της Μαλτέζας ευρωβουλευτή παραδέχτηκε επιπλέον στη Le Soir ότι «ίσως» το εισιτήριο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για τον τελικό του Champions League στο Παρίσι στις 28 Μαΐου πληρώθηκε από την UEFA.

Σαμπάνιες, σαλάμια, βιβλία…

Νωρίτερα το Politico έγραψε ότι η Μέτσολα, δήλωσε 142 δώρα που έλαβε από τρίτους, σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές. Μια κίνηση όμως που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας στο θεσμικό όργανο της ΕΕ, αφού η ίδια «ξέχασε» να δηλώσει 125 από τα δώρα, εντός της προθεσμίας.

Για το ίδιο θέμα η  βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ανέφερε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα παρέλειψε να δηλώσει εντός της απαιτούμενης προθεσμίας μια σειρά από δώρα, μεταξύ των οποίων μια σαμπάνια, ένα σαλάμι, ένα φουλάρι, ένα μπλε αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα πρόβατο, ένα βιβλίο με τίτλο «La Martinique d’antan» και άλλα διαφορετικά αντικείμενα. Τα δώρα αυτά επίσης προσφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023.

Η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι επιδεινώνει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τα περιστατικά δωροδοκίας, θα φέρει σε δύσκολη θέση και τη Μαλτέζα ευρωβουλευτή και πρόεδρο του Σώματος, που μόλις λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του QatarGate είχε κατακεραυνώσει τους εμπλεκόμενους.

Σε ομιλία της στη Ευρωκοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο, η Ρομπέρτα Μέτσολα, που παρουσίασε πακέτο 14 μέτρων για την μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων, είπε ότι δεν θα υπάρξει «επ’ ουδενί ατιμωρησία» για όσους παραβίασαν τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και διαβεβαίωσε ότι «κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν θέσει ως όπλα ΜΚΟ, συνδικάτα, ιδιώτες, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις διαδικασίες μας».

«Δεν ήταν υποχρεωμένη…»

Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρομπέρτα Μέτσολα καθυστέρησε τόσο πολύ να δηλώσει δώρα και ταξίδια, δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ότι ο πρόεδρος του Σώματος δεν υποχρεούται να το κάνει, «για λόγους πρωτοκόλλου και ασφαλείας», αλλά η Μέτσολα επέλεξε να συμμορφωθεί με τον κανόνα στο οποίο υπόκεινται οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, «για να δώσει το καλό παράδειγμα, χάριν διαφάνειας» και στο εξής θα το κάνει πάντα.

Την υπόθεση σχολίασε ο Αλμπέρτ Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Ecole des hautes études commerciales (HEC) του Παρισιού, που σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε:

«Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στο σημερινό σύστημα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ηθικών κανόνων και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της πρέπει να είναι υποδειγματική». Επίσης, εκτίμησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της έκρηξης που προκάλεσε η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως, εκτός από την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, και άλλοι βουλευτές είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν δώρα και ταξίδια, αλλά τελικά μετανόησαν. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Tom Vandenkendelaere (ΕΛΚ) ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει έξι χορηγούμενα ταξίδια το 2021 και το 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Βέλγοι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα (το όνομά του έχει εμπλακεί στο QatarGate) και η Μαρί Αρενά (και οι δύο S&D) ομολόγησαν ότι δεν είχαν δηλώσει ότι επίσημα ταξίδια στην Ντόχα τα τελευταία δύο χρόνια χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση του Κατάρ.