Η διοίκηση του Στρατού Ξηράς στο Ελσίνκι απέστειλε την Παρασκευή επιστολή σε τουλάχιστον 900.000 εφέδρους Φινλανδούς πολίτες ακόμη και στο εξωτερικό, με την οποία τους ενημερώνει σχετικά με τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση πολέμου κι ενώ κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση με τη γειτονική Ρωσία.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η διαμάχη Μόσχας – Ελσίνκι αφορά μια συνοριογραμμή συνολικού μήκους περίπου 1.500 χλμ., η οποία χωρίζει τα δύο κράτη.

«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Είναι προφανώς εξαιτίας της πιο επιθετικής στάσης των Ρώσων», επισημαίνει στην Telegraph ένας από τους εφέδρους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους ενημερώσεις εκ μέρους του Στρατού σπανίζουν και πως ο ίδιος είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει παρόμοια επιστολή.

Ειδικότερα, οι έφεδροι ενημερώθηκαν μέσω της επιστολής σε ποιο σύνταγμα ή μονάδα πρέπει να αναφερθούν σε περίπτωση εχθροπραξιών, ενώ βρήκαν επίσης «συνημμένες προσωπικές πληροφορίες και τον ρόλο τους σε περίπτωση πολέμου».

Ads

Ο Φινλανδικός Στρατός μετρά συνολικά 16.000 στρατιώτες. Εφόσον παραστεί ανάγκη και κληθούν οι έφεδροι, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει άμεσως το δυναμικό του σε 285.000 οπλίτες και αξιωματικούς.

Επισήμως πάντως, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας επιμένουν ότι οι επιστολές ήταν υπό σχεδιασμό τα δύο τελευταία χρόνια και το σχέδιο αφορά αποκλειστικά την πρόθεσή τους να «αναπτύξουν μία επικοινωνία με τους εφέδρους».