Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους γαλλικών πόλεων για εκφράσουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων και τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση των τζιχαντιστών στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούν πλακάτ που γράφουν «Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie). Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Βερολίνο και στη Ρώμη.

Ads

«Είμαστε όλοι Charlie» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες και στο διαδίκτυο, με πολλές ομάδες να καλούν τους πολίτες να διαδηλώσουν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού. «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», έγραφε ένα πανό με αναφορά στον διευθυντής της σατιρικής εφημερίδας, και εκ των σπουδαιότερων Γάλλων σκιτσογράφων, που δολοφονήθηκε μαζί με ακόμη εννιά συναδέλφους του και δύο αστυνομικούς. «Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», δήλωσε μια διαδηλώτρια, κρατώντας το τελευταίο φύλο της Charlie Hebdo.

Ads

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Συνολικά υπήρχαν καλέσματα για 83 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Βερολίνο και στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη κα.

Δείτε επίσης:

  • Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Από τον Μωάμεθ στον Παστίτσιο: Το 2012 το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσίασε το ζήτημα της λογοκρισίας σε ένα  ντοκιμαντέρ που εξέτασε τις περιπτώσεις παρέμβασης στον τύπο τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκπομπή στο πλαίσιο της έρευνας της είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε επισκεφθεί τα γραφεία του Charlie Hebdo, για να μιλήσει με την ομάδα που τα σατιρικά σκίτσα της με τον Μωάμεθ ξεσήκωσαν παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, ο διευθυντής σύνταξης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι στα γραφεία του εντύπου στο Παρίσι. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέλιο Κούλογλου έλεγε: Δεν υποκύπτουμε στη λογοκρισία.