Αρνητικά αντιδρά η Ιταλία, στις προθέσεις της νέας αυστριακής κυβέρνησης κεντροδεξιάς – ακροδεξιάς, στο πρόγραμμα της οποίας συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα να δοθεί η αυστριακή υπηκοότητα, στην γερμανόφωνη μειονότητα που ζει στην περιοχή Άνω Αδίγη. 

Ads

Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, την περιοχή που ονομάζεται και Νότιο Τιρόλο.

Στην δυνατότητα αυτή, αναφέρθηκε με σαφώς επικριτικό τόνο ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέττο Ντέλλα Βέντοβα. Σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζεται ο εθνικισμός και ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα Βαλκάνια».

Παράλληλα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δηλώνει, ότι θα ήταν μια κίνηση που σίγουρα δεν βοηθά τον εποικοδομητικό διάλογο. Και υπενθυμίζει ότι στην Ευρώπη έχει τελειώσει η περίοδος των εθνικισμών.

Ads

Οι σχολιαστές τονίζουν ότι είναι σαφές πως όλα τα  κόμματα της Ιταλίας θα εκφρασθούν αρνητικά. Την ίδια ώρα όμως μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν την γερμανόφωνη μειονότητα στο Νότιο Τιρόλο, βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της διπλής υπηκοότητας. 

Δεν πρόκειται φυσικά για μέτρο που η Βιέννη αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά είναι μια υπόθεση, η οποία (έστω και σε επίπεδο προθέσεων και υποθέσεων) μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και για την ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle. 

Το κύριο θέμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι ότι δεν πρέπει να ξανανοίξουν πληγές, οι οποίες έκλεισαν δύσκολα, με τη χορήγηση ουσιαστικής πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας στην περιοχή.