Διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης άναψε το πράσινο φως στο ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης Open Arms, που μεταφέρει περίπου 150 μετανάστες, να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος του Ματέο Σαλβίνι, που το απαγόρευε.

Ads

Το σκάφος διάσωσης με 147 μετανάστες έχει κολλήσει στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες λόγω της απαγόρευσης που επέβαλε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας. 

Στην απόφασή του, το δικαστήριο της Ρώμης επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται δε, ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ads

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του (Ματέο) Σαλβίνι», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της MKO Proactiva Open Arms, στην οποία ανήκει το Open Arms, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι θα εμποδίσει τόσο το πλοίο της Open Arms όσο και το γαλλικό Ocean Viking, να μεταφέρουν στην Ιταλία τους περισσότερους από 500 πρόσφυγες, που έχουν διασώσει.