Χρήσιμες πληροφορίες στις βελγικές αρχές, αναφορικά με το σκάνδαλο Qatar gate  φέρεται να έδωσε ο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, κατά την πολύωρη κατάθεσή του, αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλική Corriere de la Serra.

Ads

Άλλα έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι , κατηγορούνται ότι αποτελούσαν τον «εγκέφαλο» ενός συστήματος δωροδοκιών που χρησίμευσε για να επηρεάσει την πολιτική του ΕΚ υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, την ώρα που το δεύτερο είναι στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για τις καταγγελίες καταπάτησης ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων κατά τις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συνολικά, η βελγική αστυνομία αναφέρει ότι το σύνολο των τραπεζογραμματίων που κατασχέθηκαν από την Καϊλή και τον Παντζέρι ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Οι δηλώσεις του Τζόρτζι βοηθούν να ανοίξει μια «τρύπα» που θα επιτρέψει στους Βέλγους ανακριτές να επεκτείνουν την έρευνα, ή τουλάχιστον αρχικά, να βρουν σημαντικές αποδείξεις για όσα έχουν συγκεντρώσει μετά από μήνες και μήνες άκρως μυστικών ερευνών που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ads

Ο Τζόρτζι ήταν ο κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντζέρι και τώρα είναι συνεργάτης του ευρωβουλευτή του Ιταλών Σοσιαλιστών Andrea Cozzolino (δεν εμπλέκεται στην έρευνα), ο οποίος χθες είδε το γραφείο των συνεργατών του να σφραγίζεται από τη βελγική αστυνομία.

Πριν τον Τζόρτζι, συνελήφθη και ο πατέρας της Καϊλή, την ώρα που έβγαινε με μια βαλίτσα με περιεχόμενο 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε εγκατασταθεί για λίγες μέρες με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για την αστυνομική επιχείρηση. Άλλοι μιλούν για την κόρη του, αλλά υπάρχουν και αυτοί που υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι που είχε μάθει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα – πιθανόν η συσκευή του να είχε υποκλαπεί – οδήγησε τους πράκτορες να σταθούν μπροστά στο ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον κύριο Καϊλή.

Η σύλληψη επέτρεψε στους ανακριτές να ερευνήσουν το σπίτι της πρώην αντιπροέδρου του ΕΚ χωρίς να χρειάζεται να σεβαστούν τη βουλευτική της ασυλία. Μέσα σε αυτό, βρήκαν ακριβά δώρα από το Κατάρ, καθώς και άλλα μετρητά. Συγκεκριμένα, 150.000 ευρώ σε τραπεζογραμμάτια.

Ο Giorgi θα μπορούσε να έχει πολλά να πει, και μάλλον είπε πολλά το Σάββατο, εκτιμά το δημοσίευμα της Corriere, δεδομένου ότι ο ανακριτής Michel Classe έπρεπε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.

Τα θέματα των ερωτήσεων θα μπορούσαν να ήταν για τα χρήματα, αλλά και τη δραστηριότητα της ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2019 από τον Παντζέρι αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα, εν τω μεταξύ, έχει ένα παρακλάδι που φτάνει στην Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο, καθώς και του Μιλάνο, όπου έγινε έρευνα στο σπίτι του Giorgi.