Με όρους απουσίας στοιχειώδους ανθρωπιάς εφαρμόζεται πλέον η αντιπροσφυγική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης, με κίνδυνο εκτόξευσης του αριθμού των θυμάτων στην Μεσόγειο.

Ads

Κλιμακώνοντας το αντιπροσφυγικό πογκρόμ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, έχει στα σκαριά διάταγμα με το οποίο θα επιβάλλεται πρόστιμο στις ΜΚΟ, από 3,500 μέχρι 5,500 ευρώ, για κάθε έναν άνθρωπο που σώζουν και τον μεταφέρουν σε ιταλικό έδαφος.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ και τον Guardian, οι διασώστες χαρακτηρίζουν το εν λόγω διάταγμα ως «κήρυξη πολέμου κατά των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα». Ο Guardian υπολόγισε επίσης, ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχαν πληρώσει 440 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση 80.000 ανθρώπων, εάν το διάταγμα ήταν ήδη σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια.

Το νέο διάταγμα ενισχύει τις εξουσίες του υπουργείου Εσωτερικών στο προσφυγικό και έχει στόχο να τερματίσει τις διασώσεις που διενεργούν οι ΜΚΟ.

Ads

«Το νέο διάταγμα απειλεί τις αρχές της νομιμότητας και το καθήκον της διάσωσης ανθρώπινων ζωών» δήλωσε στον Guardian η Claudia Lodesani, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιταλίας.

«Είναι σαν να βάζουμε πρόστιμα στα ασθενοφόρα γιατί μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο». Η οργάνωση Sea-Watch από τη μεριά της, λέει ότι το διάταγμα διαστρεβλώνει θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου. «Οι ζωές των ανθρώπων υποβιβάζονται σε πρόστιμα: πρόστιμα που στοχεύουν στο να τιμωρήσουν το ηθικό και νομικό καθήκον και την αλληλεγγύη». 

O Ιταλός γερουσιαστής Gregorio de Falco τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική Huffington Post ότι το υπό συζήτηση διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη φυλακή οδηγούνται όσοι δεν σώζουν ζωές καθώς αυτή είναι η υποχρέωσή μας. «Δείχνει την αδυναμία μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα με δημοκρατικά μέσα και συνεχώς καταφεύγει στην απειλή της επιβολής του νόμου.

«Αντί να ποινικοποιεί τις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, η Ιταλία πρέπει να θρηνεί τα θύματα της πιο πρόσφατης τραγωδίας στη θάλασσα» λέει η πρόεδρος των ΓΧΣ Ιταλίας, θυμίζοντας ότι την Παρασκευή 10 Μαΐου, 70 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.  Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη φέτος αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού με τους 494 να αγνοούνται ή να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.