Οι νόμιμοι μετανάστες στην Ιταλία συνεισφέρουν καθαρά στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας περίπου 5 δισεκ. ευρώ, με τα οποία καταβάλλονται οι συντάξεις 600.000 Ιταλών.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica «Το 2014, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβαλαν περίπου 8 δισεκ. ευρώ σε εισφορές» στην κοινωνική ασφάλιση, γράφει η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη μια έκθεση που συντάχθηκε από τον δικαστή Ρομπέρτο Γκαροφόλι, επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Κατά την ίδια περίοδο έλαβαν «συντάξεις ύψους περίπου 642 εκατ. ευρώ και άλλες κοινωνικές παροχές ύψους περίπου 2,42 δισεκατομμυρίων».

«Η θετική διαφορά είναι ελαφρώς μικρότερη των 5 δισεκατομμυρίων. Άλλοι υπολογισμοί καταδεικνύουν πως οι συνεισφορές που πληρώνουν οι μετανάστες επιτρέπουν να καταβάλλονται κάθε χρόνο οι συντάξεις 600.000 Ιταλών».

Ads

Οι ξένοι φορολογούμενοι δήλωσαν το 2014 έσοδα περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία κατέβαλαν σχεδόν 6,8 δισ. σε φόρους, προσθέτει ο δικαστής, ο οποίος βασίσθηκε στους αριθμούς τους οποίους ανακοινώνει το ιταλικό υπουργείο.

Ήδη τον Νοέμβριο του 2013 μια έκθεση υπογράμμιζε πως οι μετανάστες πλήρωσαν το 2011 στο κράτος περίπου 13,3 δισεκ. ευρώ σε φόρους και άλλες καταβολές, ενώ το τελευταίο είχε δαπανήσει υπέρ τους 11,9 δισ., ένα κέρδος 1,4 δισ. ευρώ για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.