Ως «πύρρειος νίκη» για την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, καθώς το κυβερνόν κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ιταλού πρωθυπουργού, αν και διατηρεί σημαντικά από τα προπύργιά του, φαίνεται πως χάνει σημαντικό έδαφος έναντι της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά και του του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Ads

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

Οι προβολές για το αποτέλεσμα συνολικά δίνουν στο PD του Ρέντσι το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειες, στο M5S ένα 19,6%, στη Λέγκα του Βορρά 12,9% και στο FI του Μπερλουσκόνι το 10,3%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Το ισχυρότερο, ωστόσο, πλήγμα για τον Ιταλό πρωθυπουργό έρχεται από την περιφέρεια της Λιγουρίας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού φέρεται να δίχασε τους ψηφοφόρους του PD.

Ads

Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά έμοιαζε να οδεύει σε μια συντριπτική νίκη, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

Ώσπου έκλεισαν οι κάλπες (στις 23:00 τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές υπολογιζόταν πως έφθασε από το 49% ως το 56% και η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο 64%.

Αν και οι τοπικές εκλογές δεν επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο, εντούτοις στέλνουν ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στον Ρέντσι, ο οποίος καλείται στο εξής να πείσει τους Ιταλούς πολίτες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί στο εργασιακό, την παιδεία, αλλά και στο πολιτικό και το εκλογικό σύστημα.

Υψηλές επιδόσεις για το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Την ίδια στιγμή, το M5S του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ως κόμμα στη Λιγουρία, στην Καμπανία και στην Απουλία, αν και υποσκελίζεται από συμμαχίες κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά μοιάζει να παγιώνει την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο της δεξιάς, σαρώνοντας το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι.