Εφόσον οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι την Τετάρτη, σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος νωρίτερα σημείωσε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνηθισμένες δημόσιες δαπάνες με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ads

«Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε. Παράλληλα υπενθύμισε, πως πριν από ένα χρόνο η Ιταλία επίσημα είχε υποστηρίξει ότι ορισμένες αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια των χωρών – μελών του ενιαίου νομίσματος αλλά η πρόταση εκείνη είχε απορριφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που πλέον η στάση της Ε.Ε. μοιάζει να μεταβάλλεται.

Σημειώνεται, πως η Κομισιόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία είναι ανάμεσα στα τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης τα οποία, βάσει των σχεδίων των προϋπολογισμών τους για το 2016, κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα. Ο προϋπολογισμός της ιταλικής κυβέρνησης επιβραδύνει τον ρυθμό της συμφωνημένης δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, υπολειπόμενο μόνο αυτού της Ελλάδας. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους, αυξάνει τις δαπάνες για τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα κατά 70 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κατά 120 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για την ασφάλεια της Ιταλίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, προσθέτοντας ότι συζήτησε για το ζήτημα αυτό με τους ηγέτες των κομμάτων.

Ads

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «η απόφαση της Γαλλίας να αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλειά της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε τη Δευτέρα ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι αυτό θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα πέραν του ορίου που έχει καθοριστεί για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες. Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, πρέπει να έχει στη διάθεσή της επιπρόσθετα μέσα. Θεωρώ ότι αυτά τα επιπρόσθετα μέσα δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κανονικές δαπάνες με βάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας», επεσήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι κανόνες της Ε.Ε. για τα δημόσια ελλείμματα ορίζουν ότι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται, κατ’ εξαίρεση, βάσει των κανόνων του Συμφώνου, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώνουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμά τους κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ τον χρόνο ωσότου ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ακόμη υπογράμμισε, ότι τα επιπρόσθετα κόστη τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως δαπάνες κατ’ εξαίρεση, θα είναι εκείνα που έχουν στόχο «να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών» κι όχι τη διεξαγωγή ενός πολέμου.

Την Τρίτη ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η ασφάλεια καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις πιθανές δημοσιονομικές δαπάνες [που οφείλονται] στις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2016 είχε θεωρηθεί «γενικά συμμορφωμένο» προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αν και η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το Παρίσι για τους κινδύνους αθέτησης των καθορισμένων δημοσιονομικών στόχων σε μια έκθεσή της η οποία είχε συνταχθεί πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την 23η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αξιολόγηση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των 19 κρατών – μελών της νομισματικής ένωσης.