Η πρόσβαση στην παραμυθένια παράκτια περιοχή της Cinque Terre στην Ιταλία θα έχει από αυτό το καλοκαίρι όριο.

Ads

Η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, όταν ο αριθμός των επισκεπτών στη διάσημη αυτή παράκτια ζώνη των 5 μιλίων της Λιγουρίας -με τα πολύχρωμα ψαροχώρια που μοιάζουν να κρέμονται από τον γκρεμό, τα γραφικά λιμανάκια και τα δεκάδες οινοποιεία-, φθάσει στο 1,5 εκατ., η πρόσβαση στην περιοχή δεν θα είναι πλέον ελεύθερη.

Παρότι η τουριστική «βιομηχανία» είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ιταλία, η ιδέα συζητείται εξαιτίας της ανάγκης προστασίας και διατήρησης της τοπικής κουλτούρας.

image

Ads

Η ζωή των κατοίκων έχει διαταραχθεί

Η Cinque Terre έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι, δέχεται περισσότερους από 2,5 εκατ. τουρίστες το καλοκαίρι -τόσο από τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» σε κοντινά λιμάνια, όσο και από τα χιλιάδες πούλμαν που καταφθάνουν καθημερινά- έχει δημιουργήσει πρόβλημα.

Η καθημερινότητα των κατοίκων στα πέντε χωριά που αποτελούν την Cinque Terre  έχει διαταραχθεί.

Οι κάτοικοι παραπονούνται ότι οι τουρίστες έχουν κυριεύσει τις κοινότητες τους και όπως δήλωσε ο Vittorio Alessandro  στην εφημερίδα  Repubblica «ξέρουμε ότι, θα μας ασκηθεί κριτική για τη στάση μας, αλλά για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης».

image

Οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή έχουν ήδη εφοδιαστεί με συσκευές που καταμετρούν τον αριθμό των ατόμων που κατευθύνονται προς τα χωριά. Μόλις  η συσκευή δώσει την ένδειξη του συγκεκριμένου αριθμού, η δίοδος θα κλείνει.

Εισιτήριο και on-line εφαρμογή

Όποιος παρά ταύτα επιθυμεί να εισέλθει στην περιοχή θα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει εισιτήριο. Τα εισιτήρια θα πωλούνται on-line, ενώ υπάρχει ήδη διαθέσιμη μία εφαρμογή που δημιουργήθηκε ειδικά για τους τουρίστες, έτσι ώστε να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί.

image

Τα χωριουδάκια της Cinque Terre, που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά σοκάκια και για τα οποία οι έγκριτοι ταξιδιωτικοί οδηγεί έχουν γράψει ύμνους, έχουν συμπεριληφθεί τα τελευταία καλοκαίρια στο πρόγραμμα -κυρίως- των κρουαζιερόπλοιων, από τη στιγμή που άλλα διάσημα, τουριστικά λιμάνια της Μεσογείου, όπως η Τυνησία, έγιναν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Cinque Terre ήταν ένας παράδεισος μεταξύ ουρανού και γης  -«αποκλεισμένος» από βουνά και θάλασσα- για πολλά πολλά χρόνια…