Η χθεσινή διαρροή του σχεδίου με τις προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά τάραξε τις εγχώριες αγορές.

Προτάσεις, μεταξύ των οποίων, η διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησαν την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων πάνω από το 2% μετά ένα δίμηνο. Η διαφορά αποδόσεων από το 10ετές γερμανικό ομόλογο έφθασε στις 139 μονάδες βάσης, αντανακλώντας τη νευρικότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απόδοση των διετών ομολόγων πέρασε σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, φθάνοντας το 0,0820%.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE Mib διολίσθησε κατά 2,32% με τη μετοχή της τράπεζας Intesa San Paolo να χάνει το 2,45% της αξίας της. Στο κόκκινο έκλεισαν και οι μετοχές των υπολοίπων τραπεζών της Ιταλίας, διότι έχουν αγοράσει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.

«Η Ιταλία δεν έχει τη διαπραγματευτική ισχύ για να ζητήσει κάτι τέτοιο (διαγραφή χρέους) από την Ευρώπη. Η πρόταση αυτή είναι ανέφικτη και καταδικασμένη σε αποτυχία», σχολιάζει ο Τζουζέπε Σερσάλε, διαχειριστής κεφαλαίων στην Anthilia Capital Partners. «Γι’ αυτό οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά και όχι τόσο αρνητικά όσο θα αντιδρούσαν εάν θεωρούσαν πως η πρόταση αυτή είχε πιθανότητες επιτυχίας», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι Financial Times γράφουν ότι «οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την ευρωζώνη στον αέρα». «Οι προτάσεις στο έγγραφο που διέρρευσε είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές από ό,τι ανέμεναν οι αγορές κι εάν εφαρμοστούν η ευρωζώνη θα διαλυθεί», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.