Δεν βρέθηκε τελικά διέξοδος. Μετά τον τελευταίο κύκλο επαφών με τα κόμματα ο Ιταλός πρόεδρος μίλησε στους πολίτες με τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα κατέστησε σαφές ότι οι λύσεις είναι δυο: νέες εκλογές άμεσα (δηλαδή τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο) ή μια ουδέτερη κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ads

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν επέλεξε διπλωματικές φόρμουλες: υπογράμμισε ότι τα κόμματα, παρά τις τόσες διαβουλεύσεις δεν κατάφεραν να φτιάξουν κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι (για το καλό της χώρας) πιστεύει ότι χρειάζεται ένα προσωρινό, ουδέτερο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο να απαρτίζεται ουσιαστικά από τεχνοκράτες.

Ο Ματαρέλα, μαζί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό θα φτιάξει μια λίστα υπουργών για κυβέρνηση τεχνοκρατών και το κοινοβούλιο θα πρέπει να της δώσει -ή να της στερήσει- την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι όλα, όμως, πολύ δύσκολα. Η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας δεν θέλουν κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προτιμούν άμεσα εκλογές. Η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι θα ήθελε εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ η κεντροαριστερά είναι η μόνη η οποία στηρίζει ανεπιφύλακτα στην φάση αυτή τον ένοικο του προεδρικού μεγάρου.

Κίνδυνος αστάθειας και αβεβαιότητας

Η νέα προσφυγή στις κάλπες συνδέεται βέβαια σύμφωνα με πολλούς αναλυτές με μια σειρά από κινδύνους: επιθέσεις κερδοσκοπίας, παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και κίνδυνος νέων μέτρων από τις Βρυξέλλες. Μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα μπορούσαν να φτάσουν τους επόμενους μήνες έως και τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

Εκτός και αν -την τελευταία στιγμή- γίνει κάποια έκπληξη με μια πολιτική συμφωνία για σταθερή κυβέρνηση. Όλα δείχνουν όμως ότι η Ιταλία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια  φάση που θα χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα.

Αναφορικά, τέλος, με την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας Swg για το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7 δείχνει ότι η Λέγκα παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και αυξάνει το ποσοστό της στο 24,4%, με διαφορά επτά μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου.

Τα Πέντε Αστέρια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα διατηρούν, περίπου την δύναμή τους, με το 32,3% και 19% αντίστοιχα. Ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «πέφτει» στο 9,7%, με απώλεια που αγγίζει σχεδόν τις πέντε μονάδες. Με αυτά τα ποσοστά θα μπορούσε να μην προκύψει -και πάλι- μια ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Πηγή: Deutsche Welle