Σχεδόν δύο 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα λιγοστεύουν, ωστόσο αυτό δεν αποθαρρύνει τους χιλιάδες διασώστες και εθελοντές που συνεχίζουν τις έρευνες. Τουλάχιστον 278 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τους 300.

Ads

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο αριθμός των θανάτων που έχουν διαπιστωθεί λίγο περισσότερο από 48 ώρες μετά τον φονικό σεισμό ανέρχεται πλέον σε 278, ενώ 388 τραυματίες χρειάστηκε να νοσηλευθούν και οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Βάσει των επίσημων στοιχείων, έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.

Συνολικά 238 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια.  Ωστόσο πρόσφατα δεν έχει γίνει καμιά διάσωση. Το 2009, μετά τον σεισμό στο Λ’ Άκουιλα, όχι μακριά από τη ζώνη του σεισμού της Τετάρτης, ο τελευταίος επιζήσας είχε διασωθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή.

Οι αρχές δυσκολεύονται να υπολογίσουν τον αριθμό των αγνοουμένων: είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός, καθώς ο πληθυσμός αυτών των τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι. Τουλάχιστον οκτώ ξένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 267 νεκρών που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον Τύπο ή τις αρχές των ενδιαφερομένων χωρών: τρεις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και μια Σαλβαδοριανή.

Το Σάββατο κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, ενώ στο Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ένα από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερο, θα τελεστούν οι κηδείες των περίπου πενήντα θυμάτων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Οι κινήσεις αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται, με δωρεές αίματος ή χρημάτων, συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων και παιγνιδιών, καθώς και γαστρονομικές πρωτοβουλίες, όπως τα γεύματα που προσφέρουν ιταλοί σεφ στους σεισμοπλήκτους ή η πρωτοβουλία «φάτε για την Ιταλία» την οποία ξεκίνησε ο βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ. Σχεδόν 700 σεφ απ’ όλη την Ιταλία και το εξωτερικό πρόσθεσαν στο μενού τους τα «ζυμαρικά αλ’ αματριτσιάνα», μια συνταγή από το σεισμόπληκτο Αματρίτσε, και καταθέτουν δύο ευρώ από την τιμή του πιάτου στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Ads

Όλη τη νύκτα η γη συνέχισε να δονείται και δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν, μεταξύ των οποίων μια δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών λίγο μετά τις 06:00, που έκοψε την οδό πρόσβασης στο Αματρίτσε.

Δικαστικές έρευνες για τον αντισεισμικό σχεδιασμό

Την Πέμπτη το βράδυ, η κυβέρνηση κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέσμευσε ένα πρώτο ποσό 50 εκατ. ευρώ. Ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, μετά τα ερωτήματα για τον βαρύ απολογισμό του σεισμού σε μια ζώνη που είχε ξεκάθαρα χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

Οι Ιταλοί έχουν σοκαριστεί ιδιαίτερα από την περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε μερικώς ενώ είχε προσαρμοσθεί το 2012 στον αντισεισμικό κανονισμό. Η εικόνα έφερε στη μνήμη το Σαν Τζουλιάνο στην Απουλία (νότια Ιταλία), όπου 27 παιδιά και ο δάσκαλός τους είχαν χάσει τη ζωή τους σ’ έναν σεισμό που είχε σημειωθεί αργά το πρωί τον Οκτώβριο του 2002.

Η δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για ενδεχόμενες καταχρήσεις στο Αματρίτσε και στα άλλα πληγέντα χωριά. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ένα σχέδιο που έχει στόχο να επικεντρώσει την κυβερνητική δράση στην πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς και όχι στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Όμως η μοναδική ιστορική κληρονομιά της Ιταλίας δυσχεραίνει τον στόχο: δεν μπορούμε να επέμβουμε σε όλα τα ιστορικά κέντρα στη χερσόνησο, δήλωσε ο Ρέντσι. Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 293 κτίρια που έχουν πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φρανσεσκίνι.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ